SS30
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: SS30
chyba będę musiała pomyśleć o malutkiej kaskadzie... tło chyba zostanie jasne na razie (obecnie go nie ma wcale , ale założę)
i zdjęcie wczorajszowieczorne:
i zdjęcie wczorajszowieczorne:
- Załączniki
-
- IMAG0525.jpg (191.9 KiB) Przejrzano 5835 razy
- jabluszko520
- Użytkownik
Krewetka super, daj jej "podobnego" pana krewecia, będzie dobrana parka 

- kamyccek
- Wolontariusz Aqua Jura
- Kontakt:
Ja tam oceniać nie będę do puki na żywo nie zobaczę

80l - zlikwidowane bez pomysłu na przyszłość
112l - 112 wg kamyccka
25l - kamienny kotnik - zlikwidowane
30l - krewetkowy kurhan
najpiękniejsze jest zero w równaniu nieskończoności
...bo w życiu trzeba być trochę niemożliwym...
gg: 5666541
tel: na PW
Kamila dla przyjaciół zwana Kamyczkiem
112l - 112 wg kamyccka
25l - kamienny kotnik - zlikwidowane
30l - krewetkowy kurhan
najpiękniejsze jest zero w równaniu nieskończoności
...bo w życiu trzeba być trochę niemożliwym...
gg: 5666541
tel: na PW
Kamila dla przyjaciół zwana Kamyczkiem
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Big daddy ulitował się i otrzymałam pęsetę do sadzenia tego okropnego heńka. Zrobiłam więc bałagan absolutny próbując opanować małe niesforne gałązki... Z obserwacji wynika, że sadzenie w pełnym wody zbiorniczku jest dość trudne 

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
mam z korzonkami, ale krewetki próbują nieco modyfikować moje dzieło 

No ja też właśnie walczyłem z heńkiem w żelu.
Przyjąłem zasadę, że sadzę 2x więcej niż chcę, wtedy zostaje tyle ile powinno
Ale na razie krewetek nie wrzucam, bo na pewno wszystko wyciągną.
Przyjąłem zasadę, że sadzę 2x więcej niż chcę, wtedy zostaje tyle ile powinno

Ale na razie krewetek nie wrzucam, bo na pewno wszystko wyciągną.
pozdrawiam serdecznie
http://www.aquarebels.pl
http://www.aquarebels.pl
- MarSz
- Użytkownik
Dobra wygięta pincetka (nie prosta), trzymasz ździebełko w końcówce pincetki, wbijasz w podłoże, potem nie wyciągasz pincetki do góry tylko przeciągasz (puściwszy lekko roślinę) w stronę od rośliny - niczym pług - obsuwające się podłoże zasypie sadzonkę a pincetkę wyciąga się 1 cm za roślinką.
Jak wyciągasz pincetkę (jeszcze gorzej jak jest prosta) do góry w miejscu sadzenia rośliny to albo wyleci od razu albo za jakiś czas.
Trzeba sadzić systematycznie po kolei od lewej lub prawej storny (zależnie od tego czy jest się prawo lub lewo ręczny) miejsca gdzie jest przewidziany trawnik a nie chaotyczne.
Wtedy trawnik powstaje od jednej storny a z drugiej mamy zawsze pustą przestrzeń na "oranie" podłoża pincetką przy wyciąganiu jej z podłoża. W ten sposób zawsze dobrze zasypie się granulkami podłoża roślinę.
Przy chaotycznym sadzeniu w pewnym momencie już nie ma gdzie pincetki wyciągać bo zawsze dookoła masz rośliny.
Z takim podłożem jak AZOO Plant Growe Bed lub jakimkolwiek innym (aktywnym bądź nie) o podobnej granulacji nie ma najmniejszego problemu nawet przy utricularii, która w emersie jest jeszcze mniejsza od heńka. I to nie mówię tutaj o sadzeniu kępkami (istne marnotrawienie materiału rośłinnego oraz nierównomierny dywanik) a pojedynczych sadzonek składających się najwyżej z kilku roślin. Taki trawnik wygląda potem żeczywiście jak prawdziwy trawnik kilka dni po kiełkowaniu nasion a nie jak kępki trawy na pustym podłożu. Potem wszystko się ładnie i równo zarasta.
Oczywiście ta metoda wymaga cierpliwości i wielu się poddaje. Inni wychodzą z założenia, że lepiej kupić 3x albo 4x więcej materiału z żelu niż się męczyć.
Jak to mówią - "kto bogatemu zabroni"?
Jak wyciągasz pincetkę (jeszcze gorzej jak jest prosta) do góry w miejscu sadzenia rośliny to albo wyleci od razu albo za jakiś czas.
Trzeba sadzić systematycznie po kolei od lewej lub prawej storny (zależnie od tego czy jest się prawo lub lewo ręczny) miejsca gdzie jest przewidziany trawnik a nie chaotyczne.
Wtedy trawnik powstaje od jednej storny a z drugiej mamy zawsze pustą przestrzeń na "oranie" podłoża pincetką przy wyciąganiu jej z podłoża. W ten sposób zawsze dobrze zasypie się granulkami podłoża roślinę.
Przy chaotycznym sadzeniu w pewnym momencie już nie ma gdzie pincetki wyciągać bo zawsze dookoła masz rośliny.
Z takim podłożem jak AZOO Plant Growe Bed lub jakimkolwiek innym (aktywnym bądź nie) o podobnej granulacji nie ma najmniejszego problemu nawet przy utricularii, która w emersie jest jeszcze mniejsza od heńka. I to nie mówię tutaj o sadzeniu kępkami (istne marnotrawienie materiału rośłinnego oraz nierównomierny dywanik) a pojedynczych sadzonek składających się najwyżej z kilku roślin. Taki trawnik wygląda potem żeczywiście jak prawdziwy trawnik kilka dni po kiełkowaniu nasion a nie jak kępki trawy na pustym podłożu. Potem wszystko się ładnie i równo zarasta.
Oczywiście ta metoda wymaga cierpliwości i wielu się poddaje. Inni wychodzą z założenia, że lepiej kupić 3x albo 4x więcej materiału z żelu niż się męczyć.
Jak to mówią - "kto bogatemu zabroni"?
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
własnie ja juz mialam część posadzone, wiec teraz wychodzi chaotycznie, dokładnie tak, jak mówisz. Moze w swieta jak mi sie bedzie chciało po prostu spuszczę wodę i zasadzę trawniczek od nowa. Bo grzebanie sie w pełnym akwarium nie bardzo mi wychodzi :/ Jeszcze na dodatek stoi w taki sposób, ze mi po prostu niewygodnie
a pincetke mam zakrzywioną, cieniusieńką i ogólnie super
a pincetke mam zakrzywioną, cieniusieńką i ogólnie super

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
przy okazji wczorajszych poczynań w dużym akwarium przełozyłam wszystkie pływające ....
SS30 miało się zupełnie zmienić, ale na razie chyba jednak zostanie.
Jak widać heniek wystepuje w postaci gotowego placka utkniętego kawałkiem patyczka
oraz normalnie , jak MarSz przykazał, zasadzony przyrządami do tego celu przeznaczonymi 
własciwie tylko z heniem mam przygody, bo micranthemum umbrosum, duży henio (tak mi sie wydaje, jesli nie pomyliłam roslin) i eleocharis ładnie się przyjęły i rosną. Z glośki zrezygnowałam po dwóch dniach, bo wciąż wyplywała
SS30 miało się zupełnie zmienić, ale na razie chyba jednak zostanie.
Jak widać heniek wystepuje w postaci gotowego placka utkniętego kawałkiem patyczka

własciwie tylko z heniem mam przygody, bo micranthemum umbrosum, duży henio (tak mi sie wydaje, jesli nie pomyliłam roslin) i eleocharis ładnie się przyjęły i rosną. Z glośki zrezygnowałam po dwóch dniach, bo wciąż wyplywała

- Załączniki
-
- IMAG0554.jpg (159.69 KiB) Przejrzano 5939 razy
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
bo te dziury w lawie z tyłu wyglądają mało naturalnie, heniek w placku wyglada kiepsko, a ta góra podłoza z tyłu nieco mnie przeraża 

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
na razie jednak się ostała aranżacja
za to zauważyłam, że niektóre granulki podłoża rudzieją - wygląda to tak, jakby straciły tą ciemna osłonkę . nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie, ale zastanawiam się czy całkowicie kolor się nie zmieni

za to zauważyłam, że niektóre granulki podłoża rudzieją - wygląda to tak, jakby straciły tą ciemna osłonkę . nie przeszkadza mi to jakoś szczególnie, ale zastanawiam się czy całkowicie kolor się nie zmieni
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
bojownik zakupiony dla mnie przez LaSorciere 
fotki dzisiejsze

fotki dzisiejsze
- Załączniki
-
- IMAG0707.jpg (285.56 KiB) Przejrzano 5803 razy
-
- IMAG0708.jpg (269.43 KiB) Przejrzano 5803 razy
-