uszczęsliwić syna ... bez cenne:)

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

Re: uszczęsliwić syna ... bez cenne:)

Post autor: Martino82 »

dosiadczenie takie sobe bardziej w malawi i tanganice ale w roslinnych to kiedys miałem jak wujek mi założył wtedy to lotosy i inne rosliny rosły na potęge przy swykłej żarówce potem jak zaczęto kombinować z roslinami zeby szybciej rosły to jakoś zaprzestałem w tym temacie sie szkolić ale to było jeszcze w podstawówce:)
Własnie teraz tak mam w malutkim akwarium rosliny rosną wypuszczają nowe listki nie bąblują choć nie wiem czy to zła oznaka liście młodziutkie zielone ładne korzenie też czysciutkie i białe -ale zauważyłem ze rosliny sa tak jakby obgryzane te co dopiero co się ''wykluły'' nawet nie mogą osiągnąć 2 cm .Myśle ze jest to wina dwóch dorosłych skalarów zauważyłem ze czasem one cos tam poskubią , ze aż czasem wyciągną roślinne z podłoża mam tez tam 3 molinezje ale one to raczej glon skubia 3 slimaki takie wieksze o żółtawym kolorze noi glony na sprzęcie cos chyba robie nie tak ale dojdę do wprawy ,mam nadzieje .Glony są zielone takie niteczki okolo 1 mm do 2mm praktycznie co 3-ci dzień muszę czyscić szyby.

Wracająć do tematu lubie moczyć rece i mogłbym przycinać rośliny jeżeli bedę miał co :)
Wieć tak akwarium 60x30x35 juz kupione opti
belka http://allegro.pl/belka-oswietleniowa-h ... 85839.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Podłoże dwa rodzaje kupiłem
http://www.sklepy24.pl/sklep/ogrodosfer ... dnych/3296" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ogrodnik24.pl/pl/p/COMPO-PODLOZE ... -W-WA/1347" onclick="window.open(this.href);return false;
PLANTA GAINER MICRO
PLANTA GAINER Ferrożelazo
PLANTA GAINER K+
PLANTA GAINER CAPS
PLANTA GAINER PRO Macro GREEN
PLANTA GAINER CLASSIC
Nawóz Mikro Plus INTERMAG.
to chyna wszystko no jeszcze czarny zwitr ale teraz nie wiem jak usypać spadek zy np od tyłu akwariu dać 6 -8 cm ziemi i na to 4-5 cm żwiru czy mi sie to nie obsunie .
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

Aha czy używając lampu uv w takim akwarium mozna zapobiec inwazji glonów. Czy wtedy wytrącimy całe witaminy z wody ?
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Inwazji glonów można uniknąć tylko poprzez odpowiednie prowadzenie zbiornika. Można sobie oczywiście w ten sposób pomóc ale lampa nie na wszystko działa a poza tym przy ciągłej pracy lampy wyjałowisz wodę.
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

Rozumiem wiec nie będę stosował
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

witam prosze o identyfikacje roslin ta niska to podobno mały heniek? ale tej drugiej nie znam ,
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: uszczęsliwić syna ... bez cenne:)

Post autor: Big daddy »

Słabo widzę na tel ale wygląda na hygrofila polysperma.

Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

Bardzo prosze jeszcze o pomoc w dobraniu roślin do tego akwarium chciałbym rosliny o małych listkach typu rotala nie podobają mi sie za bardzo rosliny łodygowate i z szerokimi liśćmi typu żabienica , ooo powiem tak chodzi mi o tosliny które lubią byyc przycinane i jeżeli je przytniemy nie widać za bardzo obciętych końcówek ,cieżko mi to wytłumaczyć o co mi chodzi , jednak chyba najlepszym sposobem bedzi eszukanie na forach aranżacji i poprostu jezeli coś mi sie spodoba z mojego typu spisze nazmę i kupie .
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: Tomaszewski »

Rotala Walichii, Duży Heniek, Didiplis Diandra, te rośliny po przycięciu wyglądają w miarę fajnie :). Oprócz tego według mnie fajnymi roślinami są: Staurogyne sp., Blyxa Japonica, Limnophilla Aromatica, Rotala Macranda.
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

Kurcze jakby tych dylematów bylo malo to jeszcze obawiam sie o mój zestaw co2 mianowicie od jakiegoś czasu slysze takie pstrykniecie lub stuknięcie w reduktorze tak Co 2 minuty albo rzadziej .Stukniecie pojawia sie po zakreceniu reduktora na noc i po odkręceniu rano, nie wiem jak jest w czasie dozowania poniewaz ciezko to uslyszec sprobuje jutro sie przysluchac ale nie jest to chyba normalne.:( jak zwykle wszystko pod górkę mam .
Zestaw skladany nie kupiony butle 1,5 kg tedyktor z rotametrem zawór camozzi , nie posiadam elektrozaworu butle zakrecam ręcznie tzn sm reduktor.Jezeli możecie jakos pomóc to dziekuje-dodam tylko ze nie byli tak wcześniej.
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

jakby ktoś chciał posłuchac ale trzeba sie dobrze wsłuchac dziś rano to nagrałem po odkręceniu reduktora
https://www.youtube.com/watch?v=QWICeiC ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Nie bój się podawać przez 24h, nic się nie stanie, a przynajmniej nie wyrobisz sobie sprężynki w pokrętle reduktora.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

pomysł nie jest głupi ale co to mogą być za strzały to mnie martwi:(
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

Witam no w końcu akwarium funkcjonuje juz okolo 2 tygodni wszystki jest ok tylko nie woda tzn ma bardzo delikatne herbaciane zabarwienie ale takie minimalne widać to dopiero jak spojrzymy wzdłuż zbiornika na tle bialej ściany podmiany robilem co 3 dni ,mize ti przez ra ziemnie ktora jest pod spodem ?
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Albo korzenie jeśli są w akwarium...
Moim zdaniem trzeba poczekać.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Martino82
Użytkownik

tak tez zrobie bede podmieniał do skutku korzeni nie ma.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Akwaria”