SS30
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Re: SS30
28.05 widok ogólny oraz krewetki na bananie
zmieniłam filtr na kaskadę (woda w rzeczywistości jest krystalicznie czysta, tylko na zdjęciach tak głupio wychodzi) podmianka była w sumie raz, jak dosadzałam henka, który i tak wypłynął i się gdzieś zagubił, pozostałe rośliny ładnie rosną, oprócz delikatnego glonka na szybie nie ma, odpukać, żadnych problemów. Podaję carbo i k+ ale bardzo nieregularnie, w zasadzie jak mi sie przypomni....
zmieniłam filtr na kaskadę (woda w rzeczywistości jest krystalicznie czysta, tylko na zdjęciach tak głupio wychodzi) podmianka była w sumie raz, jak dosadzałam henka, który i tak wypłynął i się gdzieś zagubił, pozostałe rośliny ładnie rosną, oprócz delikatnego glonka na szybie nie ma, odpukać, żadnych problemów. Podaję carbo i k+ ale bardzo nieregularnie, w zasadzie jak mi sie przypomni....
- Załączniki
-
- IMAG0638.jpg (179.99 KiB) Przejrzano 5427 razy
-
- IMAG0597.jpg (307.5 KiB) Przejrzano 5292 razy
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: SS30
To ten sam który u mnie pływał?
Chyba tak ale wtedy nie prezentował się tak wspaniale.
Kosteczkę super ale nie będę się powtarzał
Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2.
Chyba tak ale wtedy nie prezentował się tak wspaniale.
Kosteczkę super ale nie będę się powtarzał
Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2.
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
tak, to ten sam, któremu Kodi zdjecia robił.... taki wypłosz chudy... tzn bojownik był wypłosz, nie Kodi
Na młodych krewetkach tak się pozbierał, suche jest niejadalne 
tła jak widać na razie nie założyłam, jest wciąż jasna ściana z tyłu - nawet mi sie podoba, bo pada światło od lampy i na górze "tło" jest jaśniejsze, na dole ciemniej...
filtr kupiłam NF300, założyłam mu gąbeczkę na wlot, a do środka włożyłam kilka ceramicznych koraliczków. skimmer był w komplecie, ale nie załozyłam go wcale.
z kostki jestem strasznie zadowolona, wszystko rośnie (oprócz tego małego henia), zakładane było "po mojemu" czyli wkładamy wszystko, zalewamy i wpuszczamy zwierzaki, zakładam, że ogromny udział ma w tym podłoże. Jedyne w tej kostce co mnie strasznie irytuje to jej wielkość - wszystko tam naupychane maksymalnie i nawet nie mam jak szyby przeczyścić :/ powinno być co najmniej 4 razy większe

tła jak widać na razie nie założyłam, jest wciąż jasna ściana z tyłu - nawet mi sie podoba, bo pada światło od lampy i na górze "tło" jest jaśniejsze, na dole ciemniej...
filtr kupiłam NF300, założyłam mu gąbeczkę na wlot, a do środka włożyłam kilka ceramicznych koraliczków. skimmer był w komplecie, ale nie załozyłam go wcale.
z kostki jestem strasznie zadowolona, wszystko rośnie (oprócz tego małego henia), zakładane było "po mojemu" czyli wkładamy wszystko, zalewamy i wpuszczamy zwierzaki, zakładam, że ogromny udział ma w tym podłoże. Jedyne w tej kostce co mnie strasznie irytuje to jej wielkość - wszystko tam naupychane maksymalnie i nawet nie mam jak szyby przeczyścić :/ powinno być co najmniej 4 razy większe

- MarSz
- Użytkownik
Kostki mają to do siebie, że trzeba trzymać zapędy do ekspansji na wodzy.
Ale nie martw się - zrobić fajną aranżację w dużym zbiorniku nie jest łatwo ale potrafi to wiele osób.
Zrobić fajną aranżację w małym zbiorniku i utrzymać ją w dobrej kondycji to już nieco gorzej - takie kosteczki uczą pokory - ale jesteś na dobrej drodze
Pewnych rzeczy nigdzie nie wyczytasz - po prostu sama sobie dojdziesz do tego jak chcesz kostkę urządzić i w końcu ją ogarniesz po swojemu.
Ale nie martw się - zrobić fajną aranżację w dużym zbiorniku nie jest łatwo ale potrafi to wiele osób.
Zrobić fajną aranżację w małym zbiorniku i utrzymać ją w dobrej kondycji to już nieco gorzej - takie kosteczki uczą pokory - ale jesteś na dobrej drodze

Pewnych rzeczy nigdzie nie wyczytasz - po prostu sama sobie dojdziesz do tego jak chcesz kostkę urządzić i w końcu ją ogarniesz po swojemu.
- jabluszko520
- Użytkownik
Mega gratulacje! i bojownik i kosteczka jest cudny/a
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
bojownik miewa się dobrze, ale przy ostatniej fali upałów (w czasie ślaskiego weeekendu) padły mi krewetki!!! ponieważ nic nie zmieniałam i nie grzebałam w akwarium stawiam własnie na temperaturę, zrobiłam podmianki i obecnie dodatkowo chodzi oprócz kaskady drugi filtr z napowietrzaniem (z braku miejsca wisi przy przedniej szybie) wiec akwarium nie prezentuje się jakoś szczególnie dobrze... uratowało się zaledwie kilka sztuk z całej garści robaczków od P22. Roslinki rosną, woda dalej klarowna, czasem dodaję odrobinkę potasu lub carbo.
- MarSz
- Użytkownik
Kamila - nie jesteś pierwszą "ofiarą" (a raczej twoje krewetki) ostatnich upałów.
To norma - robaczki te (a szczególnie zajajczone samice) nie najlepiej znoszą wyższe temperatury.
Ale trzymam kciuki za odbudowę populacji.
A jak tam zbiornik sam w sobie?
Może jakaś fotka?
To norma - robaczki te (a szczególnie zajajczone samice) nie najlepiej znoszą wyższe temperatury.
Ale trzymam kciuki za odbudowę populacji.
A jak tam zbiornik sam w sobie?
Może jakaś fotka?
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
właśnie .... obserwowałam sobie samiczkę pełną już prawie dojrzałych jajeczek jak leżała na boku i machała łapką ....
a co do fotek to musiałabym je nieco uporządkowac i dopiero wstawiać zdjęcia, na razie powrzucałam tam luzem kawałki mchu a filtr wisi na przedniej ścianie
musze to jakoś ogarnąć i dopiero zabiorę się za sesję 

a co do fotek to musiałabym je nieco uporządkowac i dopiero wstawiać zdjęcia, na razie powrzucałam tam luzem kawałki mchu a filtr wisi na przedniej ścianie

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
mała aktualizacja
jedyni mieszkańcy to bojownik , ampularia i kilka małych ślimaczków (rozdętki i zatoczki)
jedyni mieszkańcy to bojownik , ampularia i kilka małych ślimaczków (rozdętki i zatoczki)
- Załączniki
-
- ss3009071.jpg (420.07 KiB) Przejrzano 5368 razy
-
- ss3009072.jpg (299.84 KiB) Przejrzano 5238 razy
-
- ss3009073.jpg (257.53 KiB) Przejrzano 5368 razy
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
dozwolone tylko 3 załączniki
- Załączniki
-
- ss3009074.jpg (260.52 KiB) Przejrzano 5502 razy
-
- ss3009075.jpg (338.61 KiB) Przejrzano 5290 razy
- jabluszko520
- Użytkownik
florida, skąd bierzecie takie ładne bojowniki? z allegro czy jak, bo u nas w zoologach same zwykle tylko są...
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
tego Jagoda mi wypatrzyła w sklepie
a wszystkie pozostałe z kakadu, czyli w sumie też ze sklepu 
a na allegro wypatrzyłam raz, sprzedajacy był z częstochowy, powiedział, ze to jego "produkcja"
zdjecia ponizej
i to był ten sam bojownik, przysięgam
w innym oswietleniu te jego płetwy były takie półprzeźroczyste, dymne

a na allegro wypatrzyłam raz, sprzedajacy był z częstochowy, powiedział, ze to jego "produkcja"
zdjecia ponizej

- Załączniki
-
- 20130212216.jpg (327.31 KiB) Przejrzano 5275 razy
-
- 20130212227.jpg (267.77 KiB) Przejrzano 5275 razy
kurde pięknego bojownika masz
gratuluje zmysłu myśliwego 

- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura