2 akwaria a obciążenie stropu

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

2 akwaria a obciążenie stropu

Post autor: Tomaszewski »

Witanko :) wybieram się za kilka dni po nowy zbiorniczek i chciałbym go postawić obok starego. W sumie będzie 160L+ 375L. Nie ukrywam że mam małe obawy czy nie będzie to jednak trochę zbyt wiele :-? Akwaria będą postawione przy ścianie nośnej, strop to akermany ceramiczne+ beton. Jest tu może jakiś fachowiec budownictwa który mógłby mnie uspokoić że nie będę musiał zajmować się pielęgnacją baniaków u sąsiada na dole? :D
tomek62
Wolontariusz Aqua Jura

Re: 2 akwaria a obciążenie stropu

Post autor: tomek62 »

Ciężar dwóch baniaków to ok 700kg. Ważne jest, na jakiej powierzchni będzie ten ciężar rozłożony (zsumuj pola podstawy baniaków, ewentualnie szafek na których będą stały). Jeżeli 2 metry kwadrat i więcej to nie powinno być problemu. Zapytałem zaprzyjaźnionego budowlańca, stąd te informacje. Jeżeli mieszkasz w bloku to można spytać się w administracji o maksymalne obciążenie stropu na metr kwadrat. Zawsze możesz powiedzieć, że chcesz wstawić sejf lub szafę pancerną K/ .
Tomek
Awatar użytkownika
KAMYK
Użytkownik

Post autor: KAMYK »

tomek62 pisze:Ciężar dwóch baniaków to ok 700kg. Ważne jest, na jakiej powierzchni będzie ten ciężar rozłożony (zsumuj pola podstawy baniaków, ewentualnie szafek na których będą stały). Jeżeli 2 metry kwadrat i więcej to nie powinno być problemu. .
Pod warunkiem,że cały ciężar będzie stał całością na stropie,a jak akwa. stoi na szafce która ma nóżki to sprawa wygląda już całkiem inaczej bo będzie miejscowe obciążenie cm/kg i o strop to raczej bym się nie martwił tylko o posadzkę czy nie będzie dodatkowej dylatacji w postaci dziur po nóżkach ;).U siebie mam 5cm. posadzki+(chyba) 5cm styropianu 700kg. stało na 8 nóżkach bez problemu.
JEST
Wskazany pośpiech w akwarystyce wymagany tylko podczas ścierania wody z podłogi.
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=3013" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=2424" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Ja tam raczej ciężar 2 zbiorników oceniam na przynajmniej 800kg. Jedna szafka ze stelażem metalowym+ 4filtry, butle, pokrywy itp. 2m kwadratowych na pewno też nie będzie. Szafka do 160L jest postawiona na 6 nóżkach ale o jej zapadanie się nie obawiam gdyż teraz stoi i nic się nie dzieje. Druga szafka niestety nie wiem czy jest na nóżkach czy pełnej płycie, nie pytałem. Przywiozę ustawię na sucho i zobaczę jak to się będzie prezentowało, zawsze mogę jedno akwa postawić na drugiej ścianie chociaż jakoś mi się tam nie widzi. Najwyżej przy zalewaniu kupię sobie 4paka żeby było bardziej bezstresowo. Dzięki bardzo za pomoc :)
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Jak będziesz zalewał daj znać, chętnie łapska pomoczę jeśli termin sie zgrają :)
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

Termin się na pewno zgra ;) Wszystko jest do ustalenia. Tak myślałem czy nie poprosić o jakąś pomoc w obsadzaniu zbiornika (znowu Holender) ale stwierdziłem że wszyscy mają na tyle daleko że nikt się nie zgłosi :lol: Za zaoferowaną pomoc dziękuję
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Mój baniak mniej więcej tyle waży ;) Stoi przy ścianie nośnej i na razie podłoga się nie zapada :D
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Kreeony
Użytkownik

Post autor: Kreeony »

Powiedz na jakim piętrze mieszkasz to ci powiem co i jak.
Awatar użytkownika
lukasr2
Użytkownik

Post autor: lukasr2 »

Ja, byłbym chętny przy obsadzaniu takiego zbiornika ;) , bo za rok będe stawiał taki sam litraż i chętnie podpatrze co i jak :-D
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Kreeony pisze:Powiedz na jakim piętrze mieszkasz to ci powiem co i jak.

Aż się nie mogę doczekać.

No załóżmy, że to będzie na drugim piętrze - wtedy co i jak?

A teraz teoretycznie, że na piątym - co i jak i dlaczego tak a nie inaczej?
Awatar użytkownika
Kreeony
Użytkownik

Post autor: Kreeony »

MarSz pisze:
Kreeony pisze:Powiedz na jakim piętrze mieszkasz to ci powiem co i jak.

Aż się nie mogę doczekać.

No załóżmy, że to będzie na drugim piętrze - wtedy co i jak?

A teraz teoretycznie, że na piątym - co i jak i dlaczego tak a nie inaczej?

Sorry że dopiero teraz odpisuje ale nie miałem czasu , teraz mam chwilę żeby odpisać
Pytałem się kolegi i kolega powiedział : Że to nie zależy od pięter i od razu sorry za błąd ale gdzieś czytałem że właśnie czym wyżej tym gorzej bo stropy są obciążone ale do rzeczy kumpel robi na budowie i pytałem się go co do stropów to powiedział mi że się powinno przyjmować 150kgm2
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

No ciekawe dane ma twój kolega.

Znaczy, że ja - 120kg żywej wagi powinienem się zastanowić przed wejściem do takiego pokoju bo moja masa naciska punktowo a nie jest rozłożona na całym metrze kwadratowym czy może inaczej to wygląda?
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Czytajcie:
http://aquadesign.pl/index.php/akwarium ... aliza-mes/" onclick="window.open(this.href);return false;
:)
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
Awatar użytkownika
Tomaszewski
Wolontariusz Aqua Jura

krzysiekh pisze:Czytajcie:
http://aquadesign.pl/index.php/akwarium ... aliza-mes/" onclick="window.open(this.href);return false;
:)
Hehe ale żeś dał do poczytania :p Dla świętego spokoju przewertowałem całość i tylko utwierdziłem się w przekonaniu że nie mam się czym przejmować. Najwyżej co jakiś czas pójdę do sąsiada zobaczyć jak tam sufit wygląda.
Tak z innej beczki to zbiornik stoi już u mnie w domu, przemeblowanie zrobione. Muszę ściągnąć jeszcze kilka drobiazgów i mogę zacząć myśleć o zalewaniu.
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Spokojnie, mój znajomy mieszka w wieżowcu na 7 piętrze i ma zbiornik 1100 litrów i nic się nie dzieje.
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”