Bojownik 200l , możliwy jakiś agresor ?
Moderator: Opiekun_Forum
- blackdeadangel
- Użytkownik
Re: Bojownik 200l , możliwy jakiś agresor ?
No możesz go przerzucić tylko, że agresor zostanie w dużym baniaku i może znaleść sobie następną ofiarę:(
Moje akwarium, moją wizytówką
- Glonek
- Użytkownik
Wiesz , do tej pory ( a akwa już trochę stoi) nawet najmniejszego problemu nie miałam . Mam wrażenie że to jego piękne płetwy spowodowały podgryzanie . W sumie to ja już sama nie wiem co myśleć o tym wszystkim .
No nic , Antek idzie do jamnika i zobaczymy .
No nic , Antek idzie do jamnika i zobaczymy .

"Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem" I.Kant
- blackdeadangel
- Użytkownik
No to mu karę zrobiłaś:) Chociaż bojownik to i "kałuży przeżyje"
:P

- Glonek
- Użytkownik
No nie taka kałuża ^^ Jamnik ma 80cm długości to jest gdzie pływać
Samiec do jamnika , samice do kotnika
Będą tam gadziny siedzieć póki się nie uspokoją ^^

Samiec do jamnika , samice do kotnika

"Postępuj tylko według takiej maksymy, dzięki której możesz zarazem chcieć, żeby stała się powszechnym prawem" I.Kant
- blackdeadangel
- Użytkownik
No zobaczymy czy to one szaleją:)
Marny dobór ryb. Labiryntowców się nie łączy, są to zwykle bardzo terytorialne ryby i stają się bardzo agresywne w czasie tarła. Do tego Gurami dorasta do kilkunastu cm więc dodatkowy aspekt stresowy dla bojownika bo nie powinno się ich trzymać z większymi rybami od nich.
Już pomijam, że samice mogły go wystrzepić broniąc się przed nim. Zwykle najbardziej pogryziona ryba jest tą najbardziej agresywna w grupie bojowników.
Już pomijam, że samice mogły go wystrzepić broniąc się przed nim. Zwykle najbardziej pogryziona ryba jest tą najbardziej agresywna w grupie bojowników.
- Glonek
- Użytkownik
Teoretycznie jest zasada że labiryntowców się nie łączy . Ale z ryb przy tafli wody jest tylko gurami mozaikowy oraz bojownik . Na rybę w takim układzie przypada 100l . Gurami mozaikowy do tego jest bardzo łagodny - nie myśl że wpuściłam ryby i ich nie obserwowałam .
Gurami totalnie nie jest i nie był zainteresowany bojownikiem , ten jest podobnie obojętny .
Dodatkowo guramcio lubi się kręcić po krzakach więc bojownik jest główną gwiazdą zbiornika . Cała toń należy do niego .
Widywałam teorie , ba nawet czytałam w pismach akwarystycznych że w takim litrażu można nawet pokusić się o dwa samce bojownika ( ja bym nie zaryzykowała) więc sądzę że połączenie bojownika z jedną z najłagodniejszych odmian gurami nie jest pomysłem skazanym na niepowodzenie .
Tym bardziej że znam swoje ryby .
Myślę że Antek miał po prostu spięcie rodzinne z małżonką
Gurami totalnie nie jest i nie był zainteresowany bojownikiem , ten jest podobnie obojętny .
Dodatkowo guramcio lubi się kręcić po krzakach więc bojownik jest główną gwiazdą zbiornika . Cała toń należy do niego .
Widywałam teorie , ba nawet czytałam w pismach akwarystycznych że w takim litrażu można nawet pokusić się o dwa samce bojownika ( ja bym nie zaryzykowała) więc sądzę że połączenie bojownika z jedną z najłagodniejszych odmian gurami nie jest pomysłem skazanym na niepowodzenie .
Tym bardziej że znam swoje ryby .
Myślę że Antek miał po prostu spięcie rodzinne z małżonką

Zdarzyło mi się mieć kilka samców w 240L jednak było masakrycznie zarośnięte i zeby ryby nakarmić musiałem całą zieleninę najpierw rozgarnąć by było choć troche wolnej przestrzeni. Jednak był tam stary emeryt, któremu było już wszystko obojętne, samiec plakat, dość łagodny i jeszcze jeden którego nie pamiętam teraz
Jakoś się dogadały i podzieliły akwarium. Jednak nadal bojowniki były największymi rybami w akwarium.
Problemem jest też fakt, że bojowniki nie lubią pływać z większymi od siebie rybami i to jest fakt. Na glony kupiłem kosiarkę i nie potrafie jej złapać jak już jest niepotrzebna. Bojowniki nie lubią być w jej pobliżu, a gdy się zbliża dostają stresowych poziomych pasów. Za niedługo remont akwarium to ryba zostanie deportowana i będzie już spokój ale zestresowane ryby częściej chorują. Sprawdź sobie które ryby z Twoich są będą większe od bojowników i powinnaś zastanowić się nad przebudową obsady.

Problemem jest też fakt, że bojowniki nie lubią pływać z większymi od siebie rybami i to jest fakt. Na glony kupiłem kosiarkę i nie potrafie jej złapać jak już jest niepotrzebna. Bojowniki nie lubią być w jej pobliżu, a gdy się zbliża dostają stresowych poziomych pasów. Za niedługo remont akwarium to ryba zostanie deportowana i będzie już spokój ale zestresowane ryby częściej chorują. Sprawdź sobie które ryby z Twoich są będą większe od bojowników i powinnaś zastanowić się nad przebudową obsady.

- Glonek
- Użytkownik
No cóż , żadnych morderców w akwarium nie mam 
Razbory klinowe i espei - to nawet nie ma o czym mówić ^^
Guramcio - akurat mozaikowy naprawdę jest spokojny , przynajmniej mój okaz .
Bocja siatkowana - jeśli to faktycznie one są sprawcami to będę lekko zdziwiona . Bardzo cwane rybki , kochają wszelkie kąty i w sumie pilnują swego dna głównie .
Obsady zmieniać nie będę z paru prozaicznych powodów - nie chcę , akwarium zostaje w moim domu do grudnia bo później się przeprowadzam do De , de facto tylko Antek i dziewczyny ze mną pojadą więc problem rozwiąże się w sumie sam .
U mnie krzaków trochę jest ale bez przesady nie taka dżungla jak mówisz że u Ciebie była
Nie wpuściłabym 2 bojków do akwa chociaż czytałam że po pierwszych walkach prawdopodobnie obiorą swoje rewiry i nie będą wchodzić sobiew drogę . Tak czy inaczej - plus za odwagę ! 

Razbory klinowe i espei - to nawet nie ma o czym mówić ^^
Guramcio - akurat mozaikowy naprawdę jest spokojny , przynajmniej mój okaz .
Bocja siatkowana - jeśli to faktycznie one są sprawcami to będę lekko zdziwiona . Bardzo cwane rybki , kochają wszelkie kąty i w sumie pilnują swego dna głównie .
Obsady zmieniać nie będę z paru prozaicznych powodów - nie chcę , akwarium zostaje w moim domu do grudnia bo później się przeprowadzam do De , de facto tylko Antek i dziewczyny ze mną pojadą więc problem rozwiąże się w sumie sam .

U mnie krzaków trochę jest ale bez przesady nie taka dżungla jak mówisz że u Ciebie była

- Glonek
- Użytkownik
No i wyszło że agresorami są bocje - po cichutku , po malutku podpływały do guramcia i samic i dziabały .
A najlepsze w tym wszystkim jest fakt że w ciągu dnnia to takie miłe i spokojne rybki .
Samice poszły na noc do kotnika i póki nie postawię dla bojowników osobnego akwa to na noc tam trafiać będą .
A Antek w jamniczku zostanie.
A najlepsze w tym wszystkim jest fakt że w ciągu dnnia to takie miłe i spokojne rybki .
Samice poszły na noc do kotnika i póki nie postawię dla bojowników osobnego akwa to na noc tam trafiać będą .
A Antek w jamniczku zostanie.