pytanie o koszta
Moderator: Opiekun_Forum
- michalpw85
- Użytkownik
pytanie o koszta
mam pytanie czy to normalne ze koszta za elektrycznosc wzrosły mi o ok 80 zl na miesiac przez akwarium 200l. świece 10 h na dobe 2x 30w.. do tego filtr tetra 700 oczywiscie chodzi nanstop grzałka 300w nastawiona na 27stopni czy to mozliwe ze az tyly pobiera prądu to wszystko??
- blackdeadangel
- Użytkownik
- michalpw85
- Użytkownik
Re: pytanie o koszta
mozna jakos zminimalizowac koszta bo matka chce mnie z tym wyjeb..... z domu
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
To jest niemożliwe, mnie rachunek wzrósł po odpaleniu małej morszczyzny o ok 30 zł. za 2 miesiące
Palę w sumie razem z ledami 11 h (96W)+ odpieniacz, pompa i inne gadżety 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- blackdeadangel
- Użytkownik
A może Twoja mama ma jakieś 'gadżety' i one prąd ciągną?
-- 28 paź 2014, 22:14 --
-- 28 paź 2014, 22:14 --
Moje akwarium, moją wizytówką
- michalpw85
- Użytkownik
z tego co wiem to ostatnio zakupiała czajnik elektryczny i nic poza tym
- blackdeadangel
- Użytkownik
No to dziwne... A a Ty oprócz baniakan nie masz żadnych nowości?
Moje akwarium, moją wizytówką
2x30W x 10h x 30 = 18kW teoretyczne bo na statecznikach magnetycznych będzie 10 procent więcej czyli 20 kV czyli około 12 zł.
Tetra 24x13x30 = 9,36 kW czyli około 10 zł
Grzałka. Tutaj można upatrywać kosztów.
Pytanie jaka temperatura otoczenia bo od takiej temperatury podnosisz do 27 stopni i pytanie ile litrów tak nagrzewasz ?
Inaczej 300W x 10 godzin x 30 dni =90kW x0,6 zł = Brakująca kwota z wyliczeń
Pytanie jaka temperatura otoczenia bo od takiej temperatury podnosisz do 27 stopni i pytanie ile litrów tak nagrzewasz ?

"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Czajnik - pobór mocy 2kWmichalpw85 pisze:z tego co wiem to ostatnio zakupiała czajnik elektryczny i nic poza tym
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- michalpw85
- Użytkownik
temperatura w pomieszczeniu z akwa jest 19-21 stopni zalezy od pory dnia a i zapomniałem wspomniec o małym filtrze wew. on tylko praktycznie napowietrzaRed pisze:2x30W x 10h x 30 = 18kW teoretyczne bo na statecznikach magnetycznych będzie 10 procent więcej czyli 20 kV czyli około 12 zł.
czyli w 200 litrach musisz podnieść temperaturę o około 7 stopni, tutaj i w c.zajniku elektrycznym upatrywałbym wzrostu rachunku.
- Daro
- Użytkownik
Głównym generatorem kosztów w Twoim akwarium jest grzałka i ustawiona temperatura ... Ja mam 23,5 stopnia i jest ok . Co wymusza taką temperaturę u Ciebie ? Trzymasz paletki ?
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- MarSz
- Użytkownik
Małą poprawka do poprzednich wypowiedzi - wszędzie mówimy o Wattach [W] a nie Voltach [V] - niby detal ale kto wie o co chodzi ten wie jak istotna to różnica 
Co do energii zużywanej - na początku - znam przypadki, że ktoś zakupił czajnik elektryczny (a wcześniej go nie miał) I był rozczarowany zwiększonym zużyciem prądu.
No nie ma nic za darmo - gaz też kosztuje ale palnik gazowy podgrzewa taka samą ilość wody dużo dłużej niż czajnik.
Ale nawet jeśli to nie czajnik (choc pewnie też się przyczynia) to rzućmy okiem na akwarium.
Na szybko wyliczyłem, że miesięczne zużycie energii przez element twojego akwarium (przy założeniu ceny enegii 55gr/kWh) wyglądają następująco:
- oświetlenie 2x60W przez 10h - ok 10 zł
- filtr 13W przez 24h - ok 5zł
- ogrzewanie - tutaj sprawa jest złożona troche bardziej.
Z prostego bilansu cieplnego (przy założeniu braku strat I idealnej wymianie cieplnej, założeniu, że w akwarium jest sama woda) wychodzi mi (o ile się nie pomyliłem), że podgrzanie wody w 200l z 20 stopni do 27 stopni przy użyciu idealnej grzałki 300W potrwa nieco ponad 5godzin.
I co z tego?
Nic - bo nie robimy zwykłego bilansu ale raczej interesuje nas sytuacja w stanie stabilnym - to znaczy przydałoby się wiedzieć jaka jest histereza grzałki (jaka jest różnica temperatury od tej nastawionej przy której się załącza). Ogólnie mówiąc - nie wiem czy thermostat pozwoli temperaturze spaść na 26stopni, może na 25 a może jest to tylko 0,5 stopnia różnicy.
Do tego jeszcze przydałby się jakiś profil strat temperatury akwarium do otoczenia.
Wiadomo - podgrzewasz bezpośrednio wodę grzałką w akwarium.
Natomiast chłodzenie to wymiana za pośrednictwem szyb (które też są jakimś - lepszym lub gorszym - izolatorem).
Mając to - dałoby się stwiedzić jak wygląda process grzania w chwili "normalnej" (czyli nie wspomniane wcześniej podgrzewanie od 20st albo np. dogrzewanie zimniejszej wody po podmianie).
Wiedząc ile czasu grzałka pracuje w cyklu w stosunku do czasu w którym nie pracuje już moglibyśmy określić procentowy wydatek mocy (z nominalnych 300W) w cyklu dobowym.
Bez tego możemy tylko spekulować - ale żeby jakoś Ci to zobrazować - przedstawię kilka wartości, które mogą dać do myślenia:
- przy założeniu, że grzałka pracuje 90% czasu (czyli np. musi dogrzewać 9 minut a tylko 1 minute jest wyłączona) wychodzi średni koszt (z samej grzałki) ok 106zł
-przy założeniu, że pracuje 70% czasu - koszt to 83zł
- przy założeniu, że pracuje 50% czasu - 59zł
- przy założeniu, że pracuje 25% czasu - 29zł
Widzisz już więc jak to wygląda I w zasadzie podana przez Ciebie kwota jest prawdopodobna.
Na cykl pracy wpływaja wiele czynników bezpośrednich I pośrednich.
Główne czynniki bezpośrednie to różnica temperature miedzy akwarium a otoczeniem I zapas mocy grzałki.
Możesz zmniejszyć oczekiwaną temperature odrobinęa już zyskać dużo. Czasem opłacalne może się okazać włożenie mocniejszej grzałki (ale to będzie też zależało od innych czynników).
Do czynników pośrednich na które masz mniejszy wpływ zaliczyć można wszystkie czynniki fizyczne wpływające na czasy poszczególnych cykli - czyli skrócenie czasu grzania to przede wszystkim sprawność grzałki (I jej moc) a wydłużenie czasu chłodzenia to warunki samego akwarium (ruch wody, gróbość szyb) a nawet zewnętrzne jak choćby ruch mas powietrza wokół akwarium (wymiana ciepła).
By wiedzieć mniej więcej gdzie jesteś bez tych szczegółowych obliczeń możesz zawsze poświęcić troche czasu I zrobić eksperyment - grzałka pewnie ma pomarańczową diode sygnalizującą jej pracę.
Zmierz kilka cykli (nie 1,2 a 20-30 tak by dało się wyciągnąć średnią) w różnych porach dnia (I nocy) I już będzie wiadomo z jaką wydajnością pracuje grzałka.
A jeśli Ci się nie chce tego robić to po prostu zmniejsz temperature do powiedzmy 23 stopni (o ile jest taka możliwość) I zobacz kolejny rachunek za energię.

Co do energii zużywanej - na początku - znam przypadki, że ktoś zakupił czajnik elektryczny (a wcześniej go nie miał) I był rozczarowany zwiększonym zużyciem prądu.
No nie ma nic za darmo - gaz też kosztuje ale palnik gazowy podgrzewa taka samą ilość wody dużo dłużej niż czajnik.
Ale nawet jeśli to nie czajnik (choc pewnie też się przyczynia) to rzućmy okiem na akwarium.
Na szybko wyliczyłem, że miesięczne zużycie energii przez element twojego akwarium (przy założeniu ceny enegii 55gr/kWh) wyglądają następująco:
- oświetlenie 2x60W przez 10h - ok 10 zł
- filtr 13W przez 24h - ok 5zł
- ogrzewanie - tutaj sprawa jest złożona troche bardziej.
Z prostego bilansu cieplnego (przy założeniu braku strat I idealnej wymianie cieplnej, założeniu, że w akwarium jest sama woda) wychodzi mi (o ile się nie pomyliłem), że podgrzanie wody w 200l z 20 stopni do 27 stopni przy użyciu idealnej grzałki 300W potrwa nieco ponad 5godzin.
I co z tego?
Nic - bo nie robimy zwykłego bilansu ale raczej interesuje nas sytuacja w stanie stabilnym - to znaczy przydałoby się wiedzieć jaka jest histereza grzałki (jaka jest różnica temperatury od tej nastawionej przy której się załącza). Ogólnie mówiąc - nie wiem czy thermostat pozwoli temperaturze spaść na 26stopni, może na 25 a może jest to tylko 0,5 stopnia różnicy.
Do tego jeszcze przydałby się jakiś profil strat temperatury akwarium do otoczenia.
Wiadomo - podgrzewasz bezpośrednio wodę grzałką w akwarium.
Natomiast chłodzenie to wymiana za pośrednictwem szyb (które też są jakimś - lepszym lub gorszym - izolatorem).
Mając to - dałoby się stwiedzić jak wygląda process grzania w chwili "normalnej" (czyli nie wspomniane wcześniej podgrzewanie od 20st albo np. dogrzewanie zimniejszej wody po podmianie).
Wiedząc ile czasu grzałka pracuje w cyklu w stosunku do czasu w którym nie pracuje już moglibyśmy określić procentowy wydatek mocy (z nominalnych 300W) w cyklu dobowym.
Bez tego możemy tylko spekulować - ale żeby jakoś Ci to zobrazować - przedstawię kilka wartości, które mogą dać do myślenia:
- przy założeniu, że grzałka pracuje 90% czasu (czyli np. musi dogrzewać 9 minut a tylko 1 minute jest wyłączona) wychodzi średni koszt (z samej grzałki) ok 106zł
-przy założeniu, że pracuje 70% czasu - koszt to 83zł
- przy założeniu, że pracuje 50% czasu - 59zł
- przy założeniu, że pracuje 25% czasu - 29zł
Widzisz już więc jak to wygląda I w zasadzie podana przez Ciebie kwota jest prawdopodobna.
Na cykl pracy wpływaja wiele czynników bezpośrednich I pośrednich.
Główne czynniki bezpośrednie to różnica temperature miedzy akwarium a otoczeniem I zapas mocy grzałki.
Możesz zmniejszyć oczekiwaną temperature odrobinęa już zyskać dużo. Czasem opłacalne może się okazać włożenie mocniejszej grzałki (ale to będzie też zależało od innych czynników).
Do czynników pośrednich na które masz mniejszy wpływ zaliczyć można wszystkie czynniki fizyczne wpływające na czasy poszczególnych cykli - czyli skrócenie czasu grzania to przede wszystkim sprawność grzałki (I jej moc) a wydłużenie czasu chłodzenia to warunki samego akwarium (ruch wody, gróbość szyb) a nawet zewnętrzne jak choćby ruch mas powietrza wokół akwarium (wymiana ciepła).
By wiedzieć mniej więcej gdzie jesteś bez tych szczegółowych obliczeń możesz zawsze poświęcić troche czasu I zrobić eksperyment - grzałka pewnie ma pomarańczową diode sygnalizującą jej pracę.
Zmierz kilka cykli (nie 1,2 a 20-30 tak by dało się wyciągnąć średnią) w różnych porach dnia (I nocy) I już będzie wiadomo z jaką wydajnością pracuje grzałka.
A jeśli Ci się nie chce tego robić to po prostu zmniejsz temperature do powiedzmy 23 stopni (o ile jest taka możliwość) I zobacz kolejny rachunek za energię.
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: pytanie o koszta
Jest jeszcze opcja zakupu bądź pożyczenia gdzieś miernika poboru, po podłączeniu do niego wszystkich urządzeń łatwo uzyskasz odpowiedź...
Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2
Wysłane z tapofonu za pomocą Tapatalk 2