140 x 50 x 60 szkło float 12 mm szlif trapezowy;
OŚWIETLENIE:
Lampa LED DIY
30 sztuk diód 3 W barwa biała zimna;
10 sztuk diód 1 W barwa czerwona;
PODŁOŻE:
Piasek kwarcowy.
FILTRACJA:
Niezawodny panel filtracyjny wklejony do środka. Składa się z czterech komór, wypełniony jest gąbką gruboziarnistą, keramzytem i biobalami. Napędza go głowica Aqua Szut 550. Do tego Aqua Szut 750 z dużą gąbką, jako mechaniczny.
OGRZEWANIE:
Na razie trzy grzałki Tetra razem 200W, planowany zakup większej.
ARANŻ:
Martwa skała i gałęzie.
ROŚLINY:
Gałęzatka kulista - Cladophora aegagropila;
Zwartka aponogetonowa - Cryptocoryne aponogetifolia
Strzałka pływająca - Sagittaria subulata;
Mikrozorium oskrzydlone - Microsorium pteropus;
Microsorium pteropus 'Windelov'
Stroiczka kardynalska - Lobelia cardinalis
Anubias Bartera - Anubias Barteri
Mech, ale nie wiem jaki.
FAUNA:
Kolcobrzuch dwuplamy – Tetraodon biocellatus;
Molinezja żaglopłetwa – Poecilia velifera;
Krewetka zmienna – Palaemon varians;
Projekt powstawał bardzo długo, jest w 90% zrobiony na zasadzie DIY. Baniak sam uciąłem, wyszlifowałem i skleiłem. W najbardziej trudnych momentach pomagał mi Tata. Akwarium miało stanąć już rok temu, ale osoba, która miała je kleić okazała się niesolidna. Po kilku rozmowach z „fachowcami” postanowiłem bańkę skleić samodzielnie. Każdą wolną chwilę poświęcałem na poszukiwania, czym, jak, kiedy i dlaczego skleić akwarium. Wybraliśmy metodę stawiania boków na dnie. Dzisiaj już bym tak nie kleił, metoda jest trudna w realizacji, łatwiej jest dostawić szkło do boków. Chociaż trzy spore akwaria sklejone tą metodą wyszły całkiem fajne, mimoże właściciel jednego z nich ociąga się z uruchomieniem go
Tło zrobione jest z łupka filitowego klejonego na PVC, filtr wklejony do środka, pokrywa wykonana z płyty meblowej 18mm. Szafka to obudowany płytą meblową stelaż pospawany z profili zamkniętych Ø 40 mm. Stoi na sześciu regulowanych nogach. Projekt i wykonanie, to również moja robota.
Oświetlenie to trzy listwy aluminiowe, dwie mają 130, a jedna 85 cm. Do nich przykręcone są power ledy, które można zobaczyć tutaj Mam 30 sztuk białych 3W i 10 sztuk czerwonych 1W. Łączone są szeregowo – równolegle. Sterownik do światła jest także zrobiony przeze mnie. Składa się z trzech zasilaczy do drukarek i trzech driverów. Projekt całości postaram się opisać w osobnym temacie.
Całość ma przypominać estuarium. Wystrój to martwa skała, kilka gałęzi i piasek kwarcowy. Rośliny rosną w doniczkach wypełnionych żwirem, zasilone są kulkami JBL'a i kulkami made by Mgacek. Całość przygotowana jest dla kolcobrzuchów dwuplamych, które wprost uwielbiam, molki i krewetki trafiły tu na zasadzie, że ktoś musiał zamknąć cykl azotowy. Podejrzewam, że nie wytrzymają konkurencji.
Wielkie i ogromne podziękowania dla Cezara, Grześka i Myszona Bez WAS nic by się nie udało.
Kilka fotek. Od razu uprzedzam, że oszałamiające nie są.
Początek:

Zalane 4.12.2014:

Po miesiącu:

Prawa strona: