54l bojownik
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
54l bojownik
Witam.
Oto moje zalozone ok 2 tyg temu akwarium 54l.
wymiary 60x30x30
filtr aquael pat mini z powiekszona gabka
grzalka 50w aquael
oswietlenie led 6w
podloze jbl manado
obsada:
bojownik + 2 samiczki
krewetka filtrujaca
rosliny: (i tu pewnie cos przekrece bo nie znam sie dokonca a nazw nie pamietam)
rogatek
zabienica
bolbitis
bakopa
kryptokoryna
Fotki robione niestety telefonem:
Oto moje zalozone ok 2 tyg temu akwarium 54l.
wymiary 60x30x30
filtr aquael pat mini z powiekszona gabka
grzalka 50w aquael
oswietlenie led 6w
podloze jbl manado
obsada:
bojownik + 2 samiczki
krewetka filtrujaca
rosliny: (i tu pewnie cos przekrece bo nie znam sie dokonca a nazw nie pamietam)
rogatek
zabienica
bolbitis
bakopa
kryptokoryna
Fotki robione niestety telefonem:
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Re: 54l bojownik
Super baniaczek, jednak zastosował bym jakieś tło 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
Myslalem nad czarnym ale sam nie wiem tak tez zle nie wyglada. W koncu mam akwarium gdzie poki co sa rosliny. Wczesniej zolw wszystko sponiewieral. Bylo to pierwsze akwarium i na jego podstawie wydaje mi sie ze duzo sie nauczylem a zarazem duzo czytalem i nadal czytam. Wtedy byl to brak doswiadczenia i zludzenie ze duze jest lepsze. Teraz uwazam ze lepiej male a fajne niz duzo a kiepskie. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie. Poki co glonow nie ma jedynie troche plesni na korzeniu ale wiadomo wszystko przede mna to dopiero 2 tygodnie. Niestety po poprzednim baniaku mam teraz nadzor w postaci kobity i matki. Ale czego sie nie zrobi dla zajawki. Zastanawialem sie czy nie wpuscic slimaka i zabki ale chyba zostawie tak jak jest. Tylko dokupie 3 samiczke dla bojka
-- 28 lip 2015, 14:33 --
Szkoda ze nie jestem w stanie uchwycic telefonem jak ta rybka lsni przy swietle jak sie kolory zmieniaja pod roznymi katami. Moze sie kiedys dorobie lepszego aparatu ale na zywo jak dla mnie rewelka chodz pewnie malo jeszcze widzialem:)
-- 28 lip 2015, 14:33 --
Szkoda ze nie jestem w stanie uchwycic telefonem jak ta rybka lsni przy swietle jak sie kolory zmieniaja pod roznymi katami. Moze sie kiedys dorobie lepszego aparatu ale na zywo jak dla mnie rewelka chodz pewnie malo jeszcze widzialem:)
- sibelius
- Użytkownik
Popieram, byłoby lepiej. Albo zamiast tła rośliny na trzeci plan, bo jest trochę goło.KODI pisze:Super baniaczek, jednak zastosował bym jakieś tło
Nie za dużo tego podłoża? Optycznie pomniejsza baniak.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Zupa jarzynowa z rybną wkładką
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
O roslinach na tyl tez myslalem ale jest tam wylot z filtra i bardzo by nimi bujalo dlatego darowalem sobie ich sadzenie tam. Zastanawiam sie nad tlem strukturalnym za jakis czas albo ewentualnie czarnym zwyklym ale sam nie wiem. Podloza nie powiem jest duzo bo wsypalem cala pake ale bojownik z tego co czytalem powinien miec ok 25cm do lustra wody zeby pobierac powietrze. Poczatkowo bylo troche inaczej ulozone ale podczas grzebania tak mi sie rozprowadzilo.
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Do robienia zdjęć akwarium wyłączamy lampę, zobaczysz że zdjęcia będą o niebo lepsze 

KODI aquajura.pl
20L- KODI-zumi
20L- KODI-zumi
- sibelius
- Użytkownik
Na to akurat jest prosta rada: odłączyć napowietrzanie, wywindować filtr trochę do góry, obrócić łopatę o 180 st. Falowanie tafli będzie skuteczniej napowietrzać wodę, nie będzie miotało roślinami a co najwyżej ich czubkami i bojownik też będzie zadowolony z mniejszego prądu wody, z takimi weloniastymi płetwami.zborixon pisze:O roslinach na tyl tez myslalem ale jest tam wylot z filtra i bardzo by nimi bujalo
I ciszej będzie bez bąbelków.
Pozdrawiam
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Paweł
Moje baniaki:
Zupa 2.0
Blada, nocna lampka
Tatuin
Rezydencja
Kodi nastepnym razem sprobuje bez lampy jak cos doloze moze zeby jakies inne fotki byly.
Sibelius wydaje sie madre rozwiacanie ale w akwarium jest krewetka filtrujaca a czytalem ze krewetki lubia silniejszy prad i dobrze napowietrzona wode wiec probowalem zrobic tak zeby kazdemu bylo i aby mogl znalesc sobie odpowiednie miejsce w akwarium ale wydaje mi sie ze krewetka wcale nie korzysta z tego pradu wiec faktycznie moze obroce lopatke do gory ale babelki raczej poki co zostawie
-- 29 lip 2015, 21:01 --
Narazie jestem mozna powiedziec amatorem wiec wszystkie rady beda dla mnie bardzo cenne
Sibelius wydaje sie madre rozwiacanie ale w akwarium jest krewetka filtrujaca a czytalem ze krewetki lubia silniejszy prad i dobrze napowietrzona wode wiec probowalem zrobic tak zeby kazdemu bylo i aby mogl znalesc sobie odpowiednie miejsce w akwarium ale wydaje mi sie ze krewetka wcale nie korzysta z tego pradu wiec faktycznie moze obroce lopatke do gory ale babelki raczej poki co zostawie
-- 29 lip 2015, 21:01 --
Narazie jestem mozna powiedziec amatorem wiec wszystkie rady beda dla mnie bardzo cenne
Troche postanowilem zmienic. Stwierdzilem ze zle podszdlem do tematu. Ten filtr i oswietlenie to nie wiem czy do kostki sie nadaje moze jedynie. Teraz jest tak:
-akwarium 60x30x30 OW
-filtr aquael unimax 150 (+pat mini ktory zostal na wypadek gdyby jakies bakterie sie na nim wytworzyly poki unimax sie nie rozkreci)
-oswietlenie modol 6w led 6500k + 6w led 8000k sterowane przez programator
-podsypka jbl aquastart
-podloze manado
-flora i fauna bez zmian
-i wrzucilem tlo strukturalne (oczywiscie za szybe bo czekam az sie glony pojawia)
Ciagle walcze z temperatura bo jak dzisiaj wrocilem z pracy to 32,5 st bylo. Zbijam do 30 st wkladami do lodowki turystycznej. Musze cos wymyslic
-akwarium 60x30x30 OW
-filtr aquael unimax 150 (+pat mini ktory zostal na wypadek gdyby jakies bakterie sie na nim wytworzyly poki unimax sie nie rozkreci)
-oswietlenie modol 6w led 6500k + 6w led 8000k sterowane przez programator
-podsypka jbl aquastart
-podloze manado
-flora i fauna bez zmian
-i wrzucilem tlo strukturalne (oczywiscie za szybe bo czekam az sie glony pojawia)
Ciagle walcze z temperatura bo jak dzisiaj wrocilem z pracy to 32,5 st bylo. Zbijam do 30 st wkladami do lodowki turystycznej. Musze cos wymyslic
- florida_blue
- Wolontariusz Aqua Jura
Śliczny ten bojownik. Gdzie go kupiłeś? Czekam na zdjęcia akwarium jak już trochę zarośnie.
- Big daddy
- Administrator
Re: Odp: 54l bojownik
No i teraz wygląda świetnie, tło daje jednak efekt a może inaczej, jego brak psuje 
Wysłane z galaktyki S4
Wysłane z galaktyki S4
Trochę roślinek doszło. Bojownika kupiłem koło Kauflanda w zoologicznym. Z obsady doszedł ślimak, otoski i kiryski. Chcę jeszcze jakaś lawice wpuścić ale nic nie mogłem w sklepach znaleźć fajnego.
-- 21 wrz 2015, 21:59 --
-- 21 wrz 2015, 22:03 --
-- 21 wrz 2015, 22:21 --
Nie uważacie że 2x6W Led oświetlenie przy tyłu roślinach to mało?
-- 21 wrz 2015, 22:57 --
-- 21 wrz 2015, 21:59 --
-- 21 wrz 2015, 22:03 --
-- 21 wrz 2015, 22:21 --
Nie uważacie że 2x6W Led oświetlenie przy tyłu roślinach to mało?
-- 21 wrz 2015, 22:57 --
Piękne akwarium. Czy po lewo na ostatniej fotce widzę kwiat???? Są też moje ulubione ślimaki.
Dzieki. Zludzenie moze takie zwykla roslinka. Mam wrazenie ze robi sie zielona i traci ten kolor dla ktorego ja kupilem.