112 emeryta

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: 112 emeryta

Post autor: Big daddy »

Wręcz przeciwnie.
Co do szyb to raczej muszą być w komplecie z naświetlaczami, jest to po prostu wygodniejsze.
Musisz tylko rzeczywiście pomyśleć o koronie.
To co mnie się najbardziej podoba to akwa otwarte i oświetlenie nad nim.

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

Post autor: bax »

Ok Wasz pomysł co do korony to fajna rzecz może faktycznie ożywi jakoś moje szkło, bo takie jakieś jak by mu czegoś brakowało, a do fabrycznej pokrywy jakoś nie jestem przekonany.
Robienie korony przynajmniej zajmie mi łapki i nie będę ich wsadzał do zbiornika :) - co mu na dobre wyjdzie :) :)
Będę szukał rozwiązań i wtedy ewentualnie dopytywał czy to dobre rozwiązanie, ale sadze , że skorzystam ze spienionego PCV (lekkie - łatwa obróbka).
Wtedy szyba pójdzie wyżej albo zniknie i będzie zbiornik otwarty, tylko będzie się zbierał kurz na powierzchni lustra.
Teraz zapytanie co do filmików , jeśli nie podaje ani carbo ani co2 co powoduje, że następuje tak intensywna wymiana gazowa?
Jeśli zdecyduje się na podawanie CO2 to podawać też równolegle Carbo? czy sam gaz?
Dzięki Wam mam ochotę na dalsze prace przy zbiorniku , a tak już dawno wylądował by w piwnicy :)
pozdrawiam
Awatar użytkownika
Graff
Administrator

Post autor: Graff »

Korona fajna sprawa- tylko kwestia gustu czy ktoś lubi akwarium odkryte czy zamknięte.
Roślinki "bąblują" to wynika z tego ,że akwarium jest dobrze doświetlone oraz jest w toni sporo azotu , który to roślinki pobierają i z pomocą właśnie tegoż światła produkują tlen. Carbo w płynie można podawać ale nigdy nie zastąpi to postaci gazowej.Jeśli pojawi się u Ciebie Co2 to Carbo w płynie tylko dopomoże albo gdy pojawią się glony zwane krasnorostami można wtedy bezpośrednio zaaplikować na nie i będą zanikać.
Trzymaj tak dalej!
Pozdrawiam
Piotr
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Rośliny prowadzą fotosyntezę tak czy siak, ale tak burzliwy jej przebieg nie może odbyć się bez suplementacji węgla i to uważam w postaci gazowej ponieważ nigdy u siebie nie zaobserwowałem bąblowania przy samym ec. Dlatego uważam to za dość niespotykane zjawisko.
Oczywiście jest możliwe że w pomieszczeniu w którym stoi zbiornik jest wysoki poziom co2(np brak wietrzenia) i przy natlenianiu gaz jednak dostaje się do wody, ale to chyba mocno naciągana teoria :)

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

Witam po chwilowej nieobecności - ale nie zaniedbałem obserwacji zbiornika.
Takie zmiany :
- jak mocno i burzliwie się bomblowało - tak teraz sporadycznie i nie ma już takiej wody gazowanej
- rogatek tak polecany na start i masę zielona - rozpływa się w toni tzn, odpadają co raz to kolejne pietra przyrostów i muszę dziś dokonać odłowu pływających szczątek oraz usnąć nie apetycznie wyglądające pozostałości po nim.
- moczarka odcinki zasadzone po-brązowiały (wygląda to nie ciekawie) za to części tzw odrostów są piękne i zielone - zapewne też spotka je kosmetyka.
- zgodnie z Twoją sugestią Kolego Przemku nabyłem i czekam na przesyłkę - Bolbitis Heudelota, mam nadzieję że nie będą to kolejne wyrzucone w błoto pieniądze a z przesyłką trochę kosztowało.
Pojawiły się okrzemki ale nie aż tak by bolało, jeśli chodzi o nurzańce to nie mogą ruszyć i glon zwykły je męczy.
Jedynie moje dwa Military H - nic sobie z tego wszystkiego nie robią -obrabiają cały czas korzeń i składają jajka, które wyjadają moje rybcie będące na diecie :)
Tak więc jutro podmiana wody, kolejna porcja bakterii do zbiornika + "K" i czekamy dalej.
Zastanawiam się czy problemem nie jest tu światło - może mam go za dużo -co by wskazywało brązowienie moczarki i rogatka .
pozdrawiam i udanego tygodnia życzę.
Awatar użytkownika
Graff
Administrator

Cześć
Skoro już nie "bąbluje" to znaczy, że roślinki , które jak piszesz pięknie się rozrosły- pochłonęły i ładnie pochłaniają azot i teraz trzeba bacznie obserwować : bo może się zdarzyć że roślinki "zjedzą" azot i zacznie go brakować - co może spowodować marnienie roślinek i co gorsza mogą tez pojawić się glony. Roślinki poprzycinać i obserwować.Najlepiej zrobić test na NO3.
Okrzemkami się nie przejmuj.Te glony występują prawie we wszystkich nowych zbiornikach.Ale same odejdą jak baniak całkowicie dojrzeje.Lej potas i obserwuj....

Pozdrawiam
Piotr
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Zrób testy jak radzi Graff i napisz wyniki. Azot i fosfor najbardziej nas interesuje.

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

Mówicie i macie - NO3 test kropelkowy wykonany 14.45 wynik według wzornika wskazuje na zawartość w wysokości miedzy 20 a 40 mg/l ale bliżej tego drugiego
????
Awatar użytkownika
Graff
Administrator

Czyli z testu wychodzi , że na razie azotu nie brakuje.
To dobrze.Jest nawet w nadmiarze , ale nie ma tragedii.
Czyli przycinka roślinek- ale delikatna - i obserwujemy dalej.
Test na fosfor też by się przydał jak Big pisał wcześniej.
Czekamy....:)
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

Dzięki jesteście super , wiem powtórzę się- ale gdyby nie Wasza motywacja już szkło byłoby dawno w piwnicy.
Do celu
po pierwsze przyszła roślinka (Bolbitis Heudelota) - piękna + mały bonu sik aż szkoda go dawać do akwa by nie zmarniał (anubiasik) taki śliczny (fotki będą jutro)
po drugie zrobiłem cały zestaw testów co zawiera niebieska walizka Aquaset 1 Basic:
PH 7,4
KH 6
GH 18
NO2 0,025
NO3 30
NH3 0
PO4 1,5
FE 0
CO2 18

A teraz idę sprzątać w szkiełku by wsadzić nowy nabytek - tylko ciekawe jak długo będzie cieszyć oko
Jak zapoznacie się i będziecie mieli jakieś wnioski bardzo proszę o dalsze wskazówki - zrobię zdjęcia jak te roślinki ogołocone wyglądają i wrzucę odnośniki do fotek
pozdrawiam piotr
Awatar użytkownika
Graff
Administrator

Wyniki nie są złe.
Niepokoi tylko fakt NO2 - bo powinien być "0"
Ale-dlatego , że mamy do czynienia z nowo zalanym zbiornikiem azotyny mogą się jeszcze ujawniać co oznacza nie mniej ni więcej , że cykl azotowy się jeszcze nie zamknął.
Posadź spokojnie roślinki i daj fotki.
Na tą chwile nie ma się czym przejmować.

Pozdrawiam
Piotr
Path of the Dark Side...
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

Piotrze Serdeczne dzięki - fajnie , że trafiłem do Was na forum.
Tak ale NO2 w dniu 09.09.2016 wynosiło 0,2 mg/l a dziś 0,025 - :) - dlatego były zgony a dziś ich nie ma - :)
piotr
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

moje glony dzisiaj i rozpadające roślinki przed sprzątaniem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 października 2016, 23:33 przez bax, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bax
Użytkownik

przepraszam zapomniałem o tej moczarce i jej dziwnym wyglądzie o którym wspomniałem wcześniej.
Obrazek
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 04 października 2016, 23:32 przez bax, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Nie wiem ale ja tam glonów nie widzę, no przynajmniej takich żeby robić z tego problem :)

Musisz pamiętać o jednym, roślina nie ma zdolności regeneracji, to co już zmarniało w piękne się zazwyczaj nie zamieni. Musisz obserwować co dzieje się na czubkach wzrostu, to tam zaobserwujesz czy zmiany które robisz idą na plus.
Tu wydaje się, że jak najbardziej, parametry są dobre(oczywiście na tym etapie) Podawaj dalej potas, z azotem zejdź do 10-15ppm, fosfor około 1ppm.

Wysłane z galaktyki S4
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”