[91 L] Kostka na styl iwagumi

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

Re: Kostka na styl iwagumi

Post autor: officer »

U mnie nad korzeniem porośniętym mchem w zacisznym miejscu rasborki się charakterystycznie wyginały i drżały im płetwy...
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Nigdy nie wiem gdzie składały bo u mnie nie było kawałka dna bez mchu albo roślin (składały w akwarium 70l - można zobaczyć w galerii, że zielska miały sporo).

tylko dzięki dużej ilości roślin jakieś małe się zawsze uchowały.
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

To tak z uwagi na brak kompetencji ze strony przesyłek kurierskich Siódemka ,gdzie Pan zapomniał spakować mojej przesyłki (tłumaczenie siódemki)i paczka dotarła dopiero dziś,więc od razu po służbie czas się brać do roboty.Nigdy tyle łaciny nie poleciało co przy sadzeniu małego heńka (cierpliwości brakło).Z sadzeniem to tak tu coś wypłynie,tu znowu i nawet teraz coś w rogu już pływa - nie zniese już tego :lol: .Niestety już zacząłem przysypywać delikatnie miejscowo henia,przez co troszkę dno się wypłaszczyło :( no życie... Szklane rurki-rewelacja !!!! Polecam każdemu-nie widać wcale( jakby ktoś chciał komplet mogę załatwić za 70zł (PRiV) ).Grzałeczka hydor eth-cud malina,ogólnie w akwa prócz niewidocznych rurek i dyfuzorka CO2(niestety widać) nie ma nic ,czysta natura.Henio od godziny oświetlany (ustawiam i koryguję zaworek precyzyjny) a już zaczął puszczać bąble (foto).Podłoże - super ,wszystko zatonęło,podłoże jest dość ciężkie i przy machaniu ręką przy poprawkach nic nie lata.Granulacja mega spoko,drobinki nieregularne więc to też na plus :) spodziewałem się jakiegoś mega mleka po zlaniu wodą a podłoże nie zamuliło ,może troszkę ale ustać się musi.Kolor podłoża,kwestia gustu,mnie to obojętne ze względu na pożądany trawnik.Foto :
Obrazek
Obrazek (wiem duże kępki i przysypane z desperacji,ale roślinki było sporo i mogłem sobie na to pozwolić,a cierpliwości brakło by gęściej a mniejszymi kępkami).Widać jak bąbluje henio.
A tutaj tłok w szafeczce :
Obrazek
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Wszystko widze zapięte na ostatni guzik, co do henia to musisz się uzbroic w cierpliwośc będzie wypływał niestety szczególnie jak pokryje się bąblami, taka rada odemnie jeśli coś wypłynie rozdzielaj na pojedyńcze sadzonki i wtedy pęsetą do ziemi, jak tak właśnie robiłem roślinka szybciej łapała się podłoża choć jeśliby przyszło w ten sposóbsadzić cały kubek to nie wiem kto ma tyle nerwów(choć to właśnie poleany sposób sadzenia MH).
Będzie świetny baniaczek, będe obserował jak zarasta dawaj foty co jakiś czas.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

Mam pytanie jak ustawić całość zestawu co2 bo słyszałem że przy nieumiejętnym obchodzeniu można łatwo doprowadzić do bezużyteczności reduktor.Moje pytanie ile obrotów na otwarcie zrobić na zaworze butli i ile litrów przepływu ma mi pokazywać na manometrze? i co jak po kolei ustawiać żeby nie zniszczyć reduktora :roll:
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Wszystko fajnie i zbiornik ma potencjał ale jeśli mogę trzy uwagi (ale raczej intencjąjest konstruktywna krytyka):
- nie powinno sięsadzić małego heńka (jak i większości roślin trawnikowych) w odległości ok 1-2 cm od przedniej szyby. Do szyby powinien dojść sam. Jeśli będzie tak jak u Ciebie to za jakiś czas zobaczysz jak Ci się wypiętrza na szybie wcześniej niż w pozostałym obszarze się zrośnie i pokryje dno. Będziesz to mógł korygować cięciem ale to trochę kłopotliwe i można tego było uniknąć od razu sadząc nieco dalej przewidując jego równomierny rozrost we wszystkich kierunkach
- widzę, że podłoże Ci się podnosi do góry na przedniej szybie - nie wiem czy to zabieg celowy czy przypadkowy ale może to wyglądać sztucznie (w połączeniu jeszcze z efektem z poprzedniej uwagi) i optyczni zmniejszyć rozmiar baniaka - będzie trzeba go oglądać pod skosem z góry od frontu by to pokazać, a patrząc wprost zyskasz efekt niższego zbiornika
- trzecia uwaga to już Ci powiedziano co do sadzenia po jednej gałązce - Big Daddy zastanawiał się kto może mieć tyle cierpliwości - nieskromnie powiem, że mi się zdarzało ale metoda jest jedna - jak już zaczynają z moich ust lecieć niecenzuralne słowa w dużej ilości to robię przerwę na browarek i potem zrelaksowany wracam do roboty :-)

Poza tym - jak się rozrośnie to może być miłe dla oka. Widziałem już takie aranżacje i robuły wrażenie.
A brałeś pod uwagę dołożenie innej rośliny - czy to w podłoże (będącej kontrastem dla heńka, który będzie stanowił stonowane tło - musiałaby to być roślina efektowna, niewielka ale mało ekspansywna) czy na kamień?
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

Dziś skoryguję roślinkę z przodu bo i tak muszę wsadzić malutką kupkę która się znalazła w narożniku szyby,co do przodu podłoża- cały zbiornik jest pofalowany i nierównomierny ,nie podoba mi się jak jest płasko jak od linijki a przód jest sporo niżej od pozostałej części,fotka to troszkę źle oddaje.
Dziękuję za cenne uwagi ;) Co do innych roślinek to myślałem jedynie wsadzić coś z tyłu za największym kamolem po prawej stronie ,nie wymyśliłem co i jakby miało wyglądać nie za fajnie to wolałem poprzestać na trawniku.Oświetlenie i gaz na początek dałem na 8h dziennie .Zestaw już ustawiłem .Zakręciłem najpierw zawór główny butli ,spuściłem co zostało,zakręciłem reduktor,zaworek.Potem : zawór butli max na open,przepływ z reduktora na 6l ,następnie zaworek precyzyjny i jest ok 1 do 2 b/s.Piękne są te bąbelki na końcach henia.Ciekaw jestem czy z czasem nabierze koloru bo te na zdjęciach są bardziej jaskrawe (czyżby magia photo shopa czy też kwestia czasu,nawozu,oświetlenia i cierpliwości) :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dlatego pytałem czy to celowo czy przypadek. Jak celowo i jesteś tego świadom to ok.

Co do rośliny za dużym kamieniem, to nie będziesz tam miał przypadkiem wylotu z fitra?

jeśli tak to ja pomyślałbym tam nad eleocharis vivipara. Nie będzie Ci się rozrastał jak inne eleocharisy więc nie będzie konkurował z heńkiem o podłoże, czasem przytniesz a pod wpływem ruchu wody z wylotu filtra się ładnie położy w lewą stronę.
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

wylot jest 2cm pod lustrem wody po prawej stronie :) sprawę roślinki przemyślę,ale chciałbym coś co będzie wystawało zza kamienia do połowy wysokości od szczytu kamienia do lustra wody.Jakieś ewentualne pomysły co do tej roślinki na przyszłość?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Eleocharisa możesz (a nawet będziesz musiał) ciąć i czesać - więc możesz ciąć na takiej wysokości.
Tak samo przy wszystkich innych łodygowcach - jak na razie nie znam takiego, który by po prostu zatrzymał wzrost na konkretnej wysokości :-)

Możesz próbować dobrać jakieś microsorium (thin leaf, narrow leaf, narro k itp) ale to musiałbyś sobie sprawdzić jakie długie rośnie i jak to się ma do Twoich planów.
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

Będę myślał teraz będę robił wszystko by utrzymać przy życiu henia :) uwielbiam tą roślinkę i te bąbelki :) tylko był 3 dni w drodze :( mam nadzieję,że nie przemarzł
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Mały henio jest kapryśny i może na początku stwarzać problemy , dlatego trzeba mu poświęcić trochę więcej uwagi.
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

może mi ktoś pomóc?mam problem cały sprzęt do CO2 uruchomiony śmiga sobie etc ,gdy wyłącznik czasowy odetnie prąd do elektrozaworu ,gaz przestaje lecieć i jest ok,ale gdy włączy prąd,elektrozawór robi pstyk,działa ale gaz nie leci... dopiero gdy zaworek zwrotny popuszczę dopiero zaczyna lecieć :( i oczywiście od nowa kalibrowanie ilości bąbli na sekundę etc... jednym słowem lipa ! nie działa,co jest nie tak?możliwe że to przez to że zawór precyzyjny się mocno nagrzewa od elektrozaworu czy coś?W chwili obecnej jestem za przeproszeniem w 4 literach !! chciałem aby system sam się włączał i wyłączał o danej h jak będę w pracy etc... co tu zrobić !!!Pomocy
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Zaworek przeciwzwrotny zaciąga Ci wodę ;) Po załączeniu gaz nie ma siły przepchnąć wodę .Może być także zaworek niedokońca sprawny (mnie się tak zdarzyło) :!:
Sprawdź zaworek ,umieśc go jak najbliżej dyfuzora ,aby po wyłączeniu zaciągnął jak najmniejszą ilość wody w przewody od CO2 ;)
POZDRO
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
officer
Użytkownik
Kontakt:

zaworek mam przed licznikiem bąbelków żeby z licznika ewentualnie woda nie spłynęła,ale jak zostanie ciśnienie w wężyku to chyba nie powinno,zaraz coś wykombinuję... Cały zestaw aktualnie złożyłem od zera,uszczelniłem taśmą teflonową etc

====== dodano 21 gru 2012, 17:33 : ======

Dzięki Kodi-zaworek przeciwzwrotny 1cm przed dyfuzorem i jest oki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”