[91 L] Kostka na styl iwagumi
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
Re: Kostka na styl iwagumi
Bąblowanie nie jest naszym celem, nie zawsze jest też oznaką doskonałych warunków. Ważna jest kondycja roślin.
Pozdr Godween 

- officer
- Użytkownik
- Kontakt:
Minęło 8 dni od założenia... glonów brak,mlecznej,mętnej wody brak... oby tak dalej.Specjalnym trybem w aparacie udało mi się zrobić tak zdjęcie by pokazać rozrastanie się henia choć powolne... ale Jago kolor (na żywo) jest piękny ...

dodano 29 gru 2012, 16:10 :
dodam,że henio jest po pierwszym cięciu bo porosły już kępki,gdzie był jakiś korzonek to ucięte wsadzałem w podłoże

dodano 29 gru 2012, 16:10 :
dodam,że henio jest po pierwszym cięciu bo porosły już kępki,gdzie był jakiś korzonek to ucięte wsadzałem w podłoże

- Big daddy
- Administrator
Będzie pięknie
już jest w zasadzie 

- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Czekam na postępy i nieco "szerszą" perspektywe fotek 

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- Daro
- Użytkownik
Jest ok , utrzymaj ten stan teraz dłużej i niedługo całe dno będziesz miał w miarę równo porośnięte , wtedy zagęszczanie , ewentualne korekty i miodzio ...
Planujesz jakieś inne rośliny oprócz małego henia? Może pogestemon helferi wokół większych kamieni z tyłu ?
Planujesz jakieś inne rośliny oprócz małego henia? Może pogestemon helferi wokół większych kamieni z tyłu ?
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- officer
- Użytkownik
- Kontakt:
Daro myślałem nad Echinodorus 'Vesuvius' za najwyższą skałą w samym rogu,ale boję się że będzie bardzo inwazyjna i szybko rosła... 

- Big daddy
- Administrator
Nie bój się
Mam i nie jest tak ekspansywna jak by nazwa na to wskazywała 

- officer
- Użytkownik
- Kontakt:
coś trzeba będzie pomyśleć tylko teraz za chiny jej tam nie wsadzę
skała obsypana ,luzu z 2cm od szyby ,henio już porósł ... Tak zmieniając temat... zbiornik otwarty to i problem się pojawił tkzw kożuch na powierzchni wody.Woda z wylotu ładnie kręci taflą ,robi się fala,smużki na ścianie pod wpływem ruchu wody i światło etc a to dziadostwo się tworzy... Dziś zebrałem to z powierzchni wody szklanką,4 minuty i zrobione.Ale martwi mnie to bo chciałem powoli wpuszczać galaxy,a przy takim czymś mogą się podusić

- Big daddy
- Administrator
Ustąpi, samo
Albo daj tymczasowo jedną molinezję, zeżre w mig.

Albo daj tymczasowo jedną molinezję, zeżre w mig.
- officer
- Użytkownik
- Kontakt:
Dzięki za radę 
dodano 10 sty 2013, 15:19 :
aktualizacja zarastania małego henia...
już bliżej niż dalej

Już tylko oczekiwanie na wieść od Daro po ile może załatwić Rasborki Galaxy i zasiedlę baniaczek
dodano 15 sty 2013, 13:44 :
Aktualizacja po przycince ;

dodano 28 sty 2013, 11:03 :
kolejna przycinka ,prawy tył przygotowany pod eleocharis vivipara,rybki pływają

dodano 10 sty 2013, 15:19 :
aktualizacja zarastania małego henia...

Już tylko oczekiwanie na wieść od Daro po ile może załatwić Rasborki Galaxy i zasiedlę baniaczek
dodano 15 sty 2013, 13:44 :
Aktualizacja po przycince ;

dodano 28 sty 2013, 11:03 :
kolejna przycinka ,prawy tył przygotowany pod eleocharis vivipara,rybki pływają

- Big daddy
- Administrator
Re: [91 L] Kostka na styl iwagumi
No już chyba pora się pochwalić nie?
Żądam zdjęc kosteczki!
Żądam zdjęc kosteczki!
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
również chętnie zobaczę 

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- MarSz
- Użytkownik
Widzę, że ciągle nie zdobyłeś tego e. vivipara.
Jeśli do tego czasu nadal nie znajdziesz, to może coś mi zostanie po aranżacji do SOSW - niestety mam obecnie tylko kilka zabiedzonych sadzonek i je rozmnażam (wróć - próbuję zaadoptować do nowego zbiornika dopiero - o rozmnażaniu jeszcze trudno mówić) więc jest szansa, że kiedyś będę miał więcej.
Tylko czy jesteś pewien, że chcesz tam viviparę? Chcesz ją czesać? Trochę to kłopotliwe a są pewnie inne rośliny dające podobny efekt tylko może nieco grubsze liście mają.
Jeśli do tego czasu nadal nie znajdziesz, to może coś mi zostanie po aranżacji do SOSW - niestety mam obecnie tylko kilka zabiedzonych sadzonek i je rozmnażam (wróć - próbuję zaadoptować do nowego zbiornika dopiero - o rozmnażaniu jeszcze trudno mówić) więc jest szansa, że kiedyś będę miał więcej.
Tylko czy jesteś pewien, że chcesz tam viviparę? Chcesz ją czesać? Trochę to kłopotliwe a są pewnie inne rośliny dające podobny efekt tylko może nieco grubsze liście mają.
- officer
- Użytkownik
- Kontakt:
mam już E.Viviparę
posadzony ,z czubków w wolnym czasie tylko muszę poodcinać nowe sadzonki i dosadzić.Hmmm czesanie- możesz mi coś więcej powiedzieć na ten temat?

- MarSz
- Użytkownik
A może nie powinienem Cię straszyć i zobaczysz z czasem 
Widziałem ktoś na forum miał włąśnie viviparę i pytałem nawet o czesanie ale widać tam czesane nie było (co niekoniecznie jest niewłasciwe - po prostu daje inny efekt - coś jakby porównać dreadd loki do prostych włosów - domyślam się, że w kosteczce iwagumi ten drugi efekt Cię bardziej interesuje).
Jak nie czeszesz to z czasem młode sadzonki na topach robią Ci taki chaos i mętlik, że pozostaje tylko wycięcie wszystkiego dosyć nisko lub całkowicie wyrwać i zacząć od nowa.
Ja swojego (jeszcze za jego dobrych czasów) profilaktycznie raz na tydzień czesałem i przez to przerywałem sadzonnki żyworodne i to dodatkowo stymulowało do łądnego wzrostu od korzenia i było ładne. Jak przestałem przez 4 tygodnie to potem już trudno było wrócić do ładu.

Widziałem ktoś na forum miał włąśnie viviparę i pytałem nawet o czesanie ale widać tam czesane nie było (co niekoniecznie jest niewłasciwe - po prostu daje inny efekt - coś jakby porównać dreadd loki do prostych włosów - domyślam się, że w kosteczce iwagumi ten drugi efekt Cię bardziej interesuje).
Jak nie czeszesz to z czasem młode sadzonki na topach robią Ci taki chaos i mętlik, że pozostaje tylko wycięcie wszystkiego dosyć nisko lub całkowicie wyrwać i zacząć od nowa.
Ja swojego (jeszcze za jego dobrych czasów) profilaktycznie raz na tydzień czesałem i przez to przerywałem sadzonnki żyworodne i to dodatkowo stymulowało do łądnego wzrostu od korzenia i było ładne. Jak przestałem przez 4 tygodnie to potem już trudno było wrócić do ładu.