[160L] Tanganika

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Re: [160L] Tanganika

Post autor: bynio67 »

No i to właśnie podoba mi się w rybach z Tanganiki. Gdzie mamy możliwość obserwowania, mnogości kształtów i zachowań. Przy nich pyszczaki, z Malawii wypadają marnie, bo ich zachowanie jest często takie same. Proszę mnie źle nie zrozumieć, bo Mbuna to dla mnie nr.1 na równi z Pielęgnicami Tanganickimi.
Ps. sorry Kamil za OT.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

nieno nic sie nie stało ;) dlatego też wybrałem tanganike gdyż ryby z tego jeziora tak jak mówiłeś mają fascynujące zachowania i jednocześnie zróżnicowane ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Witaj Kamil pozwolę sobie tu odpowiedzieć na Twoje pytanie zadane na PW. Robię to dlatego aby ktoś kiedyś mógł skorzystać z mojej rady.
Zacząć od tego co Tobie się podoba, a więc Cyprychromis leptosoma "blue flash". I to że gdzieś przeczytałeś że na jednego samca powinno przypadać kilka 4, lub 5 samic.
Moim zdaniem masz za mały zbiornik dla ryb rodzaju Cyprichromis. Głównym powodem dla którego je odradzam, jest to że są bardzo płochliwe. W chwili gdy jeden Leptosoma się spłoszy, zrobi to pozostała część stada. Wówczas może dojść do okaleczeń. Bo Cyprichromis będą obijać się o boki zbiornika i o dekorację.
Z rodzaju Cyprichromis proponuję ewentualnie Zonatus Zebra.
Natomiast na pewno będziesz zadowolony jeśli zdecydujesz się na Paracyprichromis Brieni lub Nigripinnis. Jest to jeden z dwóch endemicznych rodzai szczepu Cyprichromini zamieszkujących jezioro Tanganika.
Zarówno ryby z rodzaju Paracyprichromis, jak Cyprichromis powinno się hodować w ławicy minimum 6 sztuk. Bardzo dobrym rozwiązaniem, jest hodowanie ich w układzie 1:1.
Żeby skutkowało to zgodnym stadem, powinny się wychowywać razem od narybku. Wówczas unikniemy nerwowych zachować. Agresja, będzie tylko na zasadzie niewielkich utarczek. Poza tym układ 1:1 zdecydowanie podniesie walory estetyczne. Widok trzech pięknych samców, robi niesamowite wrażenie.
Co Ty na to?
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

dzięki Bynio ;) przeanalizowałem to i fakt masz racje troche za małe akwarium mam na leptosomy a po drugie są to dość delikatne ryby i mógłbym sobie nie dać rady z ich hodowla. Zdecyduje sie chyba na Nigripinnisy ponieważ mają naprawdę ciekawe ubarwienie tak jak leptosomy. Wcześniej nie brałem ich pod uwagę ale teraz wydaje mi sie że będzie to jeszcze lepsze rozwiązanie niż leptosomy. ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Cieszę się że moja rada okazała się pomocna. Nawet nie wiesz jak mi miło że pomogła Ci w podjęcie decyzji. Teraz będziemy szukali gdzie można kupić Paracyprichromis Nigripinnis. Gdybym ja miał wybierać pomiędzy Nigri, a Brien. Też bym zdecydował tak jak Ty.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

dobrze że mamy podobne zdania na dane tematy ;) w podjęciu troche też, ale zrozumiałem i przeanalizowałem to jeszcze raz i faktycznie mam troche zamałe akwa na leptosomy
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Cześć Kamil :). Na kolejne Twoje pytanie zadane na PW, z tego samego powodu jak na poprzednie, pozwolę sobie odpowiedzieć także tutaj. Jeżeli możesz wydać więcej to lepiej kup osobniki wielkości 4-6cm. Przy tym rozmiarze, sprzedawca powinien rozróżnić płeć. Więc poproś aby zapakował Ci po trzy samce i trzy samiczki. Rybki tej wielkości sa silniejsze, co teoretycznie powinno być istotne przy transporcie, kwarantannie, i zmianie środowiska. Nie zapomnij także o tym, że masz w akwarium Brichardi. Poza tym rybki 2cm, muszą trochę pożyć aby zaczęły cieszyć oko. I w ich przypadku nie ma szans na odróżnienie płci. Czyli więcej przemawia za tym abyś zapłacił drożej. Ale powinno Ci sie to zrekompensować.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

też myślałem nad tym by kupić te większe ;) chce tak ok 120zł wydać myśle że mi sie uda ewentualnie troszkę więcej.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

po całodniowych wczorajszych obesrwacjach zauważyłem iż moje Julidochromis Transcriptus nie mają w mojej szklance odpowiednich miejsc dla siebie wiec postanowiłem wprowadzić małe zmiany tak aby powstało kilka szczelin i bardizej pionowych miejsc dla moich pupili a zarazem wiecej kryjówek dla pary Neolamprologus Brichardi wewnatrz pod i miedzy skałami tak aby było tam ciaśniej (może to je jakoś troszke zacheci do tarła-ale nie jest to żadna reguła) przy okazji moim zdaniem bedą lepsze warunki do pływania dla przyszłych mieszkańców czyli Paracyprichromis Nigripinnis.

zdjęcia po wyklarowaniu wody :) koło wieczora
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Przemek.P#
Użytkownik

Post autor: Przemek.P# »

czkamy z niecierpliwością
Jestem fanem oglądania rybek, do akwarysty dużo mi brakuje
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

BzZzYkU pisze: zdjęcia po wyklarowaniu wody :) koło wieczora
Z nowym rokiem nowe decyzje. I to już wprowadzone w życie... :) Ja także nie mogę się doczekać premierowych zdjęć.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Noi są zdjęcia kiepskie ale postarałem się je jakoś obrobic programem w telefonie ;)

Oto całość:
Obrazek

Lewa strona:
Obrazek

Prawa strona:
Obrazek

Szczelina najwieksza, którą już sobie zamieszkuje samica Julidochromis Transcriptus, w rzeczywistości jest ona dość spora:
Obrazek

A oto samiczka:
Obrazek

Teoretycznie to samiec i chyba jego cały lewy bok (terytorium):
Obrazek

Samiczka Neo. Brichardi:
Obrazek

Samiec Neo. Brichardi:
Obrazek

dziś trafił do zbiornika echinodorus vesuvius od Grafa ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

KODI woda kryształ jeszcze większy jak była powiedz mi tylko jak ta sól sie nazywa ?
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Jak sól od Kodiego to na 95% Sanital tropicala.
Akwarium świetne !, dla mnie bomba, coś mnie jedna ciągnie do zielonego :D
zdjęcia na Fotosiku?
Jeśli tak to tam w kodach jest 500pixeli są optymalne na forum, te miniaturki małe trochę ale i tak super że nie robione kalkulatorem jak te pierwsze ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

dzięki ;)

noi powstała nowa teoria co do obsady mojej banki chyba niestety Paracyprichromis nie trafią do mojej obsady ponieważ bedą to Xenotilapia Papilio (dorosła para). Ale to nie koniec postu. Muszę coś zrobić z moimi naskalnikami mam problem z nimi samica plywa po calym akwarium, zdominowała mi 2 mniejsze naskalniki ( prawdopodobnie samce) co zrobić ?
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”