Krewetki
- bynio67
- Założyciel
Krewetki
Kupię w rozsądnej cenie krewetki. Interesują mnie najbardzie Red Cherry lub Caridina sp. "Tiger" oraz Caridina sp. "Cardinal" . Przy okazji oddam ślicznego raczka marmurkowego. Nie jest nauczony obgryzać roślin. Karmiony jest łososiem z kanapek
.

Re: Krewetki
odezwi sie do kolegi chudy01 ja w tamtym tygodniu kupowałem od niego
- bynio67
- Założyciel
Chętnie, ale jak to zrobić? chudy0 ostatnio logował się 17 grudnia. Masz do Niego nr. tel?
- MarSz
- Użytkownik
Bynio a ile tych redek potrzebujesz?
mam do niego jakby co odezwij się na pw aha cena to całe 0,70gr za sztukę 

- bynio67
- Założyciel
areko10 pisze:mam do niego jakby co odezwij się na pw
Dziękuję za zainteresowanie....MarSz pisze:Bynio a ile tych redek potrzebujesz?
Nie wiem co mam odpowiedzieć bo w tzw. międzyczasie skontaktowałem się z Kołkiem. Od osób z forum dowiedziałem się że Jego Red cherry są ładnie wybarwione. Chciałem oczywiście zapłacić ale Jacek powiedział że da mi 10szt. Więc odpowiem pytaniem ile krewetek dobrze się będzie czuło w akwarium o objętości 18,75l?
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Co to za pojemność akwariumbynio67 pisze:...objętości 18,75l?

Pewnie tyle wody wchodzi

Zbychu 10 szt to raczej zamało

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- bynio67
- Założyciel
Dokładnie tyle 25X25X30hKODI pisze:Pewnie tyle wody wchodzibynio67 pisze:...objętości 18,75l?![]()
Więc jaką powinienem podawać prawidłową pojemność?
KODI pisze: Zbychu 10 szt to raczej zamało
To ile mi proponujesz aby było optymalnie?
- Big daddy
- Administrator
Spokojnie 10 redek wystarczy po jakims czasie bedzie ich pelno, ja w 112l, zaczynalem od 15szt po miesiacu bylo juz ich bardzo duzo a mozna przeciez dozucic jeszcze jakies inne dla kontrastu.
- bynio67
- Założyciel
No właśnie zastanawiam się nad White pearl które oferuje na forum Luksus. Będą pasowały do Red Cherry?Big daddy pisze:Spokojnie 10 redek wystarczy a mozna przeciez dozucic jeszcze jakies inne dla kontrastu.
- Daro
- Użytkownik
Mogą się ze sobą krzyżować i będziesz miał jakieś dziwne hybrydy ... możesz bez obaw trzymać hummele , tigery , bieny , CR .
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- bynio67
- Założyciel
Wielkie dzięki za podpowiedż...Właściwy człowiek we właściwym miejscy o właściwej porze...Dla mnie jak na początek przygody z krewetkami takie szybkie sugestie są bezcenne.Daro pisze:Mogą się ze sobą krzyżować i będziesz miał jakieś dziwne hybrydy ... możesz bez obaw trzymać hummele , tigery , bieny , CR .
- Big daddy
- Administrator
Musisz wziac tez pod uwage za na poczarek przydalyby sie mniej wymagajace krewecie, poczytaj odpowiedzi Marsza w moim temacie ,i temacie przemka.p sorki jesli pomy'ilem nick, tam dosc dokladnie óisal co na poczatek mozna chodowac, akwarium malutkie wiec, moga byc problemy z parametrami dla poczatkujacego ,ja mam podobny problem.
- MarSz
- Użytkownik
Będą pasowały - powiedziałbym, że wręcz aż za dobrze - czyli będą się krzyżowały co w efekcie da część młodych WP, część RC a częś tzw. "kundelków" takich szarych i nijakich. Przy słąbej puli genów pozostawienie takiego stanu rzeczy może doprowadzić do tego, że z czasem będziesz miał więcej kundelków niż WP lub RC a w dodatku nawet jak byś kiedyś chciał je znów rozdzielić to nawet jak znajdziesz tam takie co wyglądają jak WP lub RC (nawet po kilku pokoleniach krzyżowania będą się takie trafiały) to by znów wrócić do w miarę czystej linii to długa droga przed tobą.
Proponuję - jak już koniecznie chcesz mieć różne a w miarę łatwe - kupić grupkę jakiejś neocaridiny heteropody (wybór jest bo masz red cherry/fire red + wszystkie sakury, white pearl, blue pearl, yellow lub wszystkie rili) a do tego możesz dodać krewetki z nimi się nie krzyżujące a którym da się zapewnić tzw. "wspólny mianownik" jeśli chodzi o parametry wody.
Będą to np:
- babaulti green (spotykana również jako green neon shrimp)
- hummel
- cr/cb ale niskich gradacji (C,B,A)
- blue bee
- amano
innych na razie bym nie polecał jeśli nie masz większego obycia z krewetkami bo to mogą być kosztowne doświadczenia
Proponuję - jak już koniecznie chcesz mieć różne a w miarę łatwe - kupić grupkę jakiejś neocaridiny heteropody (wybór jest bo masz red cherry/fire red + wszystkie sakury, white pearl, blue pearl, yellow lub wszystkie rili) a do tego możesz dodać krewetki z nimi się nie krzyżujące a którym da się zapewnić tzw. "wspólny mianownik" jeśli chodzi o parametry wody.
Będą to np:
- babaulti green (spotykana również jako green neon shrimp)
- hummel
- cr/cb ale niskich gradacji (C,B,A)
- blue bee
- amano
innych na razie bym nie polecał jeśli nie masz większego obycia z krewetkami bo to mogą być kosztowne doświadczenia
Marcin czy mógłbyś wstawić tabelkę lub linka co z czym się krzyżuje. Z tego co pamiętam to już gdzieś to zamieszczałeś.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal