[18 L] Początki Kosiora
Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum
[18 L] Początki Kosiora
Witam , chcialbym pokazać wam moją skromną kostke założoną dziś .
Jest to moja wstępna wizja , zamierzam wymienić podłoże na substrat prosił bym o jakąś radę , także nie mam pomysłu na tło , podpowiecie ? " Wiem że wujek google jest w zasiegu ręki ale chce sie dowiedzieć od specjalistów "
Narazie posiadam korzeń mangrowca obrośnięty mikrosorium windelov , Alternanthera rosaefolie i skromne dodatki . Jeśli chodzi o kostkę jest to 17,5 litra Aquel ze standardowym oświetleniem 11v i filtrem zewnętrznym Cascada . Tym razem przymierzam się do krewetek . Załącze wstępne fotki . Co o tym sądzicie ?
Jest to moja wstępna wizja , zamierzam wymienić podłoże na substrat prosił bym o jakąś radę , także nie mam pomysłu na tło , podpowiecie ? " Wiem że wujek google jest w zasiegu ręki ale chce sie dowiedzieć od specjalistów "
Narazie posiadam korzeń mangrowca obrośnięty mikrosorium windelov , Alternanthera rosaefolie i skromne dodatki . Jeśli chodzi o kostkę jest to 17,5 litra Aquel ze standardowym oświetleniem 11v i filtrem zewnętrznym Cascada . Tym razem przymierzam się do krewetek . Załącze wstępne fotki . Co o tym sądzicie ?
- Załączniki
-
- IMG_1353.jpg (109.07 KiB) Przejrzano 5982 razy
-
- IMG_1360.jpg (75.59 KiB) Przejrzano 6026 razy
-
- IMG_1361.jpg (71 KiB) Przejrzano 6026 razy
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
- adamon
- Użytkownik
- Kontakt:
Re: Początki Kosiora
witam 
mam taką samą kostkę (nie zalaną obecnie)
kupiłem ją od naszego admina
podłoże dla krewetek było w nim Shrimp-Soil bardzo krystalizowało wodę
co do Twojej kostki to dolej wody
i pamiętaj o gąbce jako prefiltr abyś krewetek nie stracił
pozdrawiam i powodzenia

mam taką samą kostkę (nie zalaną obecnie)
kupiłem ją od naszego admina

podłoże dla krewetek było w nim Shrimp-Soil bardzo krystalizowało wodę

co do Twojej kostki to dolej wody

i pamiętaj o gąbce jako prefiltr abyś krewetek nie stracił
pozdrawiam i powodzenia
O wode się nie martwie , a gąbke już posiadam . Co do podłoża dzięki za pomoc
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Nie pytaj googla ani "specjalistów" najlepiej to co się Tobie podoba a googla pytaj wtedy czy przy Twoim oświetleniu da radę. mnie się podobają tła roślinne np. z "dużego heńka"
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Widzę .że masz Alternantherę i przy okazji widzę ,że masz dla niej zamało światła. Ta roślinka aby była czerwona potrzebuje co2 i dużo światła ,więc czeka Cię nawożenie
Przy dwóch modułach w tej pojemności będziesz miał zapas watów
POZDRO
P.S.
To jest kostka 20L ,Aquael nie robił takiego litrażu (robił-10,20,30-L) ,dolej wody

Przy dwóch modułach w tej pojemności będziesz miał zapas watów

POZDRO
P.S.
To jest kostka 20L ,Aquael nie robił takiego litrażu (robił-10,20,30-L) ,dolej wody

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
O mchach myślałem ale ciężko dostać , mam na oku gałęzatki kuliste myśle że wystarczy , co do rosaefolii wiem ale narazie jestem na tropie drugiej 11stki do oświetlenia . A czy Zamiast nawozu nie wystarczy mi substrat jak polecił mi Adamon ?
- Daro
- Użytkownik
Polecane podłoże przez Adamona pozwoli Ci przede wszystkim zapewnić stabilność części parametrów wody w zbiorniku jak i samego akwarium . Dodatkowo da Ci nawożenie mikroelementami , ale i tak część nawożenia musi iść przez liście . "Samym" podłożem możesz z powodzeniem utrzymywać w zbiorniku rośliny wolno rosnące i mało wymagające , a Alternanthera do takich raczej nie należy .
Pozdrawiam
Darek.
Darek.
- bynio67
- Założyciel
Fachowcem nie jestem, ale jak na początek to nawet trochę mi się podoba. Z mojej strony pomocy raczej nie oczekuj bo po prostu się na tym nie znam. Niemniej jednak trzymam kciuki Kosior
Jak tak mówisz to znaczy że tak jest. Dziś (po drodze) odwiedziłem "Kakadu". Nie zwróciłem uwagi na pojemność oferowanej kostki. Ale pamiętam że na pudełku podany był wymiar 25X25X30. Jak powinniśmy liczyć jej pojemność?KODI pisze: To jest kostka 20L ,Aquael nie robił takiego litrażu (robił-10,20,30-L) ,dolej wody
25x25x30 czyli iloczyn 18750 cm sześciennych dzielone przez 1000/l daje 18,7 litra brutto o ile zdejmiemy po ...mm na grubość szyby czyli się odpowiednio zmniejszy.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
mchy wcale nie jest Ciężko dostać
wystarczy na forum napisać a napewno ktoś sie podzieli znajdzie sie u nas troche "mcharzy";) sam mam troche zwykłego to mogę sie podzielić.

Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
Więc kupie polecane przez Adamona podłoże , a co do roasefolii będe myślał ale ten temat porusze już na giełdzie . A co myślicie o eloharis parvula dla krewetek ? Nie oriętuje sie w nazwach roślin , ale podoba mi się ten krzaczek na którym siedzą red cherry na zdjęciu.
- Załączniki
-
- red cherry.jpg (41.68 KiB) Przejrzano 5843 razy
trawnikowe światłoźerne sa ale z drugim modułem dadzą radę albo duolight pod względem estetyki
- MarSz
- Użytkownik
Ja mam sporo odmian - ale raczej jestem zorientowany na te nieco mniej popularne (Javy i Taiwana u mnie nie znajdziesz). Jednak na razie nic nie sprzedaję tylko rozmnażam ile wlezie dla celów tej akcji:BzZzYkU pisze:znajdzie sie u nas troche "mcharzy";) sam mam troche zwykłego to mogę sie podzielić.
http://afczwa.com/viewtopic.php?t=639
do rozwiązania tej kwestii wszystko wstrzymane. Jak akcja zakończy się pozytywnie to sporo mchów pójdzie do tego baniaka, jak negatywnie to zacznę masową wyprzedaż.
E. Parvula to najniższy z eleocharisów - niezbyt często spotykany i często mylony z acicularisem. Z trzech znanych eleocharisów rosnie najwolniej i jest najbardziej wymagający i kapryśny. Ja miałem z nim duże problemy ale ostatnio zmieniłem do niego podejście i ruszył jednak ciągle mam go mało (ale i tak sukces bo odratowałem go z jednej lichej sadzonki).Kosior pisze:A co myślicie o eloharis parvula dla krewetek ? Nie oriętuje sie w nazwach roślin , ale podoba mi się ten krzaczek na którym siedzą red cherry na zdjęciu.
A to na czym siedzą krewetki to mini pelia - choć na tym zdjeciu trochę zabiedzona ale mimo to łądnie wybarwiona. Przez niektórych uważana za roślinę trudną w uprawie, przez innych za prostą. Ja zaliczam się do tej grupy albo po prostu mam do niej szczęście.
Na potwierdzenie moich słów możesz zobaczyć mini pelię w całej okazałości w tym wątku:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=186
Dzięki Marsz za informacje , jesli tak mówisz to z Parvuli chyba zrezygnuje , nie jestem w tym najlepszy i żal by mi było zaniedbać roślinki więc wezme coś co będe w stanie utrzymać . Ale " Pelię " napewno dodorzuce do swojej kostki : )MarSz pisze:Ja mam sporo odmian - ale raczej jestem zorientowany na te nieco mniej popularne (Javy i Taiwana u mnie nie znajdziesz). Jednak na razie nic nie sprzedaję tylko rozmnażam ile wlezie dla celów tej akcji:BzZzYkU pisze:znajdzie sie u nas troche "mcharzy";) sam mam troche zwykłego to mogę sie podzielić.
http://afczwa.com/viewtopic.php?t=639
do rozwiązania tej kwestii wszystko wstrzymane. Jak akcja zakończy się pozytywnie to sporo mchów pójdzie do tego baniaka, jak negatywnie to zacznę masową wyprzedaż.
E. Parvula to najniższy z eleocharisów - niezbyt często spotykany i często mylony z acicularisem. Z trzech znanych eleocharisów rosnie najwolniej i jest najbardziej wymagający i kapryśny. Ja miałem z nim duże problemy ale ostatnio zmieniłem do niego podejście i ruszył jednak ciągle mam go mało (ale i tak sukces bo odratowałem go z jednej lichej sadzonki).Kosior pisze:A co myślicie o eloharis parvula dla krewetek ? Nie oriętuje sie w nazwach roślin , ale podoba mi się ten krzaczek na którym siedzą red cherry na zdjęciu.
A to na czym siedzą krewetki to mini pelia - choć na tym zdjeciu trochę zabiedzona ale mimo to łądnie wybarwiona. Przez niektórych uważana za roślinę trudną w uprawie, przez innych za prostą. Ja zaliczam się do tej grupy albo po prostu mam do niej szczęście.
Na potwierdzenie moich słów możesz zobaczyć mini pelię w całej okazałości w tym wątku:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=40&t=186