Mój reggau - czyli ponad 500l z robalami

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Mój reggau - czyli ponad 500l z robalami

Post autor: MarSz »

Nadszedł czas by pokazać mój piwniczny regalik, o którym czasem wspominałem między słowami.
Nadarzyła się okazja bo zawitał u mnie Marcin (Jerzyszczur), który dysponując aparatem lepszym niż mój zrobił trochę fotek.
Na razie podam tylko podstawowe parametry, a z czasem postaram się podać więcej szczegółów o kazdym zbiorniku i parametry techniczne jak i pokazać żyjące w nich "robale" oraz rosnące "zielsko".

Z góry mówię, że sprawa jest rozwojowa i w powijakach (choć już są pierwsze sukcesy hodowlane ale zbiorniki jeszcze nie wyglądają tak jak mają wyglądać no ale czas pokaże co się uda a co nie - wszystko wymaga sporo czasu, dużo prac i trochę $$ więc nie wszystko na raz) więc nie obiecuję rewelacji.

Regał powstał po tym jak postanowiłem zrezygnować ze zbiorników rośliinno-ozdobnych w pokoju, który zwolniłem do innych celów widząc dla siebie szansę w innym pomieszczeniu.
Pomieszczenie to mieści się w piwnicy domu - latem więc nie ma problemów z upałami (istotnymi przy krewetkach). Jest tam niewielki kaloryfer, więc zimą nie ma problemów z mrozem (wystarczyło nieco uszczelnić co nieco).
Pomieszczenie kiedyś planowane było jako tzw. "brudna kuchnia" więc jest tam źródło wody, umywalka, dodatkowy zawór do którego mogłem podłączyć filtr RO oraz odpływ wody w postać kratki ściekowej w podłodze. Ściany i podłoga są w kafelkach z pochyłością w podłodze do kratki ściekowej więc jednym słowem mówiąc idealne warunki - czego chcieć więcej?
Jedyny problem to niewielki rozmiar pomieszczenia (ok 2x2m) ale jak na razie jakoś wystarcza.

Regał ma wymiary 220x110x45 - co dało mi możliwość zrobienia 5 w miarę rozsądnych jeśli chodzi o wysokość poziomów (na razie dolny jeszcze nie jest zagospodarowany - stoją na nim tymczasowo różne graty ale jak się uda zabawa z Taiwanami i przerodzi w popularną ostatnio "chorobę taiwanową" to staną tam jeszcze dwa większe zbiorniki - bo najniższy poziom ma największą wysokość - jakoś tak wyszło po wielu perypetiach z przeróbkami regału).

Regał kupiony na allegro u jednego z producentów jako wersja strong - do 300kg na półkę. Trudno mi się do tego odnieść - pewnie taką wagę by wytrzymała pojedyncza półka, jednak jak zalałem pierwszy poziom to dla spokoju własnego sumienia postanowiłem wstawić pod każdą półkę dodatkowe ceowniki stalowe w myśl zasady, że lepiej się zabezpieczyć 2 razy. Zwłaszcza, że docelowo w zbiornikach mają pływać krewetki niemałej wartości więc wolałem dołożyć trochę na starcie i się zabezpieczyć niż potem żałować jakby wszystko walnęło na ziemię.

Tak więc dodatkowo odeszło mi po 3cm na każdy poziom co trochę ograniczyło przestrzeń nad zbiornikami ale jak na razie daję radę mimo iż jest momentami na styk.

Zbiorniki powstawały sekwencyjnie i rośliny w nich się znajdujące się zmieniały i ciągle się zmieniają. Tylko w kilku zbiornikach obsada roślinna jest już ustalona - w pozostałych to jeszcze ciągle się zmienia.

Obsada robali jest już w miarę ustalona (sporo już się rozmnaża, najnowsze "perełki" dopiero muszą urosnąć) - tak samo jak przeznaczenie poszczególnych zbiorników. Ale o tym jak szczegółowo opiszę zbiorniki.
Na 12 zbiorników 10 jest na hamburgach matowych, 2 górne zbiorniki są na filtrach gąbkowych napędzanych turbinami. Jednak docelowo w górnych zbiornikach nie przewiduję krewetek - poza odpadami hodowlanymi, które tam wędrują.
Za to rozmnażam sobie tam rośliny do baniaków niżej, jest sporo różowej planorbelli oraz w prawym tymczasowo mnóstwo młodych CPO z dwóch miotów.

Do poziomów zamontowałem prowizoryczne maskownice bo denerwowało mnie światło bijące w oczy.

Na razie to tyle.
Poniżej kilka ogólnych fotek. Więcej szczegółów podam jak przejrzę zdjęcia i wybiorę coś ciekawego do pokazania oraz znajdę czas by napisać co nieco o poszczególnych zbiornikach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Re: Mój reggau - czyli ponad 500l z robalami

Post autor: BzZzYkU »

fajny fajny regał ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

Post autor: asia40 »

Marcin, gdzie te robale żadnych nie widzę :o
Nie masz chyba na myśli tych ślicznych Pinków :lol: .
Regał robi wrażenie, szacunek dla Twoich umiejętności.
Trochę w nim jeszcze pustawo, ale wiadomo na wszystko przyjdzie czas.
Pozdrawiam Joanna
W domu:
250L (skalary+neonki+rasbory)
60L (kiryski pstre + neonki)
40L (krewetki karłowate + kiryski pigmejki + Pinki)
20L (krewetki Red Cherry)
15L (Helenki)
W pracy:
120L ( brzanki purpurowe i mszyste, kiryski pstre, piskorki)
10L (krewetki karłowate + Pinki)
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

No Marcinie ,fajny regalik :D
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Tak, miałem przyjemność widzieć na żywo i zapewniam że robali tam niemało, w dodatku wysoce urodziwych, tylko unikają fotoreporterów :mrgreen:
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
kradek
Założyciel

Post autor: kradek »

Robi wrażenie;)
41l - Krewetki (click!) (click!)off :(
17l - Jurajska Kosia (click!) (click!) off :(
160l - Zielona tanga (click!) trofy rip :(

burn
down
babylon
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Robali jest już trochę - ciągle jeszcze mało no ale to jak zwykle kwestia kosztów i to w dodatku przy tych krewetkach niemałych więc na zwiększenie populacji trzeba trochę poczekać.

Zdjęcia ich nie pokazują bo nie mają "parcia na szkło" ale jak dodam bardziej szczegółowe zdjęcia to będzie widać co w którym baniaku siedzi (lub czego jeszcze nie ma a będzie :-) ).
Awatar użytkownika
sonik
Użytkownik

Post autor: sonik »

Gratuluję, piękny regał i czekamy na zdjęcia mieszkańców :-)
Raczki rewelacja ;)
Awatar użytkownika
florida_blue
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: florida_blue »

super ....
i fajne miejsce na taki regał :)
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Obiecałem więc wstawię nieco bardziej szczegółowe informacje i poszczególnych zbiornikach. A, że od czegoś trzeba zacząć więc rozsądne wydaje się rozpoczęcie od góry do dołu. Nie dam rady wszystkich na raz więc teraz tylko najwyższa półka.

I. Półka nr 1 - zbiornik 1 i 2

Niestety akurat tym razem nie będzie to nic ciekawego, bo zbiorniki na najwyższej półce nie były pierwotnie planowane i są dodatkowe, traktowane przez mnie trochę "po macoszemu" - nie ma w nich żadnych ciekawych stworzonek - po prostu służą mi do rozmnażania roślin, które potem wędrują do niższych zbiorników. Dlatego, że nie mam tutaj żadnych konkretnych krewetek (wędrują tutaj tylko tzw. odpady hodowlane, które służą tutaj za ekipę sprzątającą - wyłączone z dalszej hodowli) więc mogłem sobie pozwolić na lekkie nawożenie, CO2 oraz mocniejsze światło, dzięki czemu mam nieco szybsze przyrosty roślin niż miałbym w niższych zbiornikach (co nie znaczy, że tam nie rosną, ale tutaj mogę je lekko podpędzić).

Wymiary
Zbiorniki mają podstawę taką by zająć maksymalną powierzchnię półki ale i by dało je się wsunąć w regał bez problemu (nauczony doświadczeniem z niższych półek, które robiłem wcześniej i chciałem zyskać kilka cm robiłem więc akwaria szersze zakładając, że najpierw włożę i przesunę po kawałek w prawo i lewo skrajne zbiorniki a na końcu wsunę środkowe - okazało się jednak, ze jak byłaby potrzeba wyjąć jeden to muszę wyjąć czasem wszystkie).

Więc zbiorniki mają wymiar 51x45x22cm, co daje brutto nieco ponad 50l na zbiornik.

Wysokość zbiorników jest wynikową tego, co mi zostało po rozmieszczeniu pozostałych półek ale akurat do roślin, które tutaj mam nie potrzebuję wyższego zbiornika. Wykorzystałem maksymalnie przestrzeń bo do "dachu" regału od góry zbiornika jest jakieś 3cm tylko by się świetlówki zmieściły. Podzieliłem pokrywę na pół i założyłem zawiasy więc część się podnosi do góry i mam swobodny dostęp do zbiorników. Niestety na niższych półkach nie ma takiej możliwości i przy planowaniu rozstawu półek i wysokości zbiorników trzeba brać pod uwagę przestrzeń by włożyć rękę. Można nieco uszczknąć by zwiększyć zbiorniki ale czasem kosztem nerwów jakie powstają przy manipulowaniu w zbiornikach podczas jakichkolwiek w nich prac (a już łapanie krewetek to wymaga czasem niezłej gimnastyki więc jednak nie można przesadzać z ograniczaniem miejsca nad zbiornikiem).

Oświetlenie
Nad całą półką jest jedna długa świetlówka OSRAM HE/21W 840
Poza tym nad akwarium 1 (z lewej strony) są:
OSRAM L 13W/840
OSRAM L 15W/865

Nad akwarium 2 (z prawej strony) są:
OSRAM L 13W/840
Philips Aquarelle TLD 18W

Tak więc eksperyment z kolorem - jak na razie prawy zbiornik słabiej wychodzi mimo iż pokrywam widmo 4000K, 6500K i 10000K ale Aquarelka już trochę przeszła i w najbliższym czasie wymienię ją na identyczną jak z lewej strony 865, gdzie efekty są dużo lepsze.

Jeśli chodzi o moc to nad akwarium 1 wychodzi ok 38W co daje ok 0,76W/l (przy 22cm wysokości) a nad akwarium 2 ok 42W czyli ok 0,84W/l.

Nawożenie
Nie mam jakiegoś specjalnego planu nawożenie - poza podawaniem odrobiny potasu w miarę systematycznie i CO2 podaję czasem co uznam za słuszne lub jak wydaje mi się, że czegoś brakuje.

Temperatura
Utrzymuję temperaturę taką jak w pomieszczeniu czyli ok 18-20 stopni. Przy największych mrozach dołożyłem grzałki bo spadało do 16 ale to było chwilowe.

Podłoże
Wykorzystałem stare, wyjałowione już Shrimp Sand (czarne i brązowe) oraz Shirakura RBS. Dzięki temu mam idealną granulację do sadzenia roślin.

Rośliny
Nie będę rozpisywał gatunków roślin w poszczególnych zbiornikach bo to się ciągle zmienia i są przekładane (nawet teraz gdy piszę, to w stosunku do czasu gdy zrobiłem fotki już się sporo pozmieniało). W obydwu zbiornikach za to jest sporo różowych zatoczków (wędrują tutaj nadmiary ze zbiorników niżej) oraz w prawym są obecnie dwa mioty raczków CPO i kilkanaście odpadów hodowlanych z Sakura Orange i Sakura Singapure (po prostu wyglądają jak zwykłe redki lub słabo wybarwione orange).
Ogólnie na chwilę obecną są tam w mniejszej lub większej ilości następujące gatunki
- eleocharis parvula
- eleocharis acicularis
- eleocharis vivipara
- micranthemum umbrosum
- Hemianthus micranthemoides
- egeria densa
- Limnobium laevigatum
- utricularia grmaminifolia
- bucephalandra sp red
- marsilea hirsuta

mchy:
- phoenix moss
- creeping moss
- milimeter moss
- brasil moss
- china moss

i kilka(naście) innych o których mogłem zapomnieć - wyjdzie z czasem.

Kilka fotek (kiepskiej jakości ale przy tym oświetleniu trudno było zrobić lepsze).

Zbiornik nr 1
Widok ogólny:
Obrazek

Wklejone przegródki pozwalają mi zapanować nad trawnikami i unikać ich mieszania (powodzenia życzę temu, kto chciałby potem rozróżnić i rozdzielić acicularisa od parvuli):
Obrazek

Obrazek

Na poniższym zdjęciu widać acicularisa (z tyłu - już jet go sporo) i parvulę (z przodu - którą po woli rozmnażam z jednej ocalałej sadzonki):
Obrazek

Tutaj ta sama sytuacja z utricularią graminifolią - kiedyś miałem jej całe akwaria a teraz zostało mi kilka sadzonek i próbuję ją przywrócić do świetności. W tyle widać też moje eksperymentalne i na razie słabawe podejście do bucephalandr.
Obrazek

Marsilea hirsuta też była "reanimowana" z jednej sadzonki ale jak widać radzi sobie dobrze. Jedna ciekawostka jest taka, że wcześniej miałem ją w sumie w trzech zbiornikach i w każdym wytwarzała lście trój- i czterodzielne a tutaj z jakiegoś powodu tylko pojedyncze. Marsylia zmiennolistna to jednak dobra nazwa:
Obrazek

W tyle mchy i microsoria, które ciągle zmieniają swoje miejsce i ilość:
Obrazek

A tutaj china moss - mniejszy krewny christmasa i brazila:
Obrazek

Zbiornik nr 2
Widok ogólny:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I wspomniane raczki - obecnie niektóre już dwa razy większe bo zdjęcie robione jakiś czas temu:
Obrazek

Obrazek

I odpadkowe krewetki:
Obrazek

Obrazek

To tyle na razie - nic ciekawego bo i nie ma czego pokazać.
Kolejne poziomy już powinny być nieco ciekawsze ale to innym razem...
Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

Post autor: asia40 »

Marcin, Ty jesteś po prostu podwodny ogrodnik :D
Świetny pomysł z tymi przegródkami.
Pozdrawiam Joanna
W domu:
250L (skalary+neonki+rasbory)
60L (kiryski pstre + neonki)
40L (krewetki karłowate + kiryski pigmejki + Pinki)
20L (krewetki Red Cherry)
15L (Helenki)
W pracy:
120L ( brzanki purpurowe i mszyste, kiryski pstre, piskorki)
10L (krewetki karłowate + Pinki)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

POprostu podwodny ogródek, grządki jak się patrzy ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

świetny regał coraz piękniejsze to wszystko jest ;) jeszcze raz powodzenia w dalszej hodowli ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Dzięki, to jest raczej poligon testowy a nie ogródek ale jak zwał tak zwał :-)
Powoli mi rośliny zaczynają z nich wychodzić (dziś znów musiałem porozrzucać do dolnych bo było ciasno) więc akwaria spełniają swoją funkcję.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Wiem jak wygląda poligon i to nie to tu są rajki, grządki czy kto jak to tam nazywa więc ogródek jak się patrzy!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”