Dzięki byniu ,że nieco naświetliłeś temat
Teraz kilka słów ode mnie .
Futrzak pisze:
Po pierwsze primo, po co ten żwir pod piachem? Rozumiem jeżeli ma być żwir, to się daje żwir, ale po co on pod piachem? nie lepiej po ludzku: płytki styropianu albo kawałki karimaty, na to kamole, i obsypać piachem?
Tak jak już bynio napisał ,piachu nie było za wiele ,aby starczył na cały baniak -to po pierwsze.
Po drugie- akurat nikt nie miał przy sobie wolnego styropianu ,co prawda była zielona ala karimata ,lecz z powodu "pierwszego" (j.w.) kulawo by wyglądała wystając z pod piachu.
Futrzak pisze:
Po drugie primo, sam przyznajesz że wyszło Ci stonehenge, więc nie wiem co jest złego w zmianie wystroju...może warto by było się pokusić o wygląd chociaż trochę naturalny? Nie obraź się, ale ja nie widzę jakoś w tym dziele ręki do układania kamoli.
Tu akurat to jest rzecz gustu ,jednym się podoba , innym nie ,albo się podobało ,teraz się nie podoba
Co do zmiany aranżu to nic nie mam ,ale w sposób jaki to przekazano publicznie ,już tak
Kamole zostały ułożone tak aby się nie poprzewracały ,a ciężko jest zbudować coś z niczego w określonym czasie .Prawda jest taka,że można było wrzucić ze dwa kamyczki i po sprawie .Jednak charakter ryb wymógł pewne aranżacyjne koncepcje. Jeżeli akwarium by stało w domu ,to można sobie je przerabiać w nieskończoność.Jeżeli jednak nie będzie się nad nim "panowało" to trzeba wybrać opcję ,która zapewni schronienie słabszym osobnikom. Tak aby nie wyciągać trupów. Jeszcze raz podkreślam ,że wyboru w kamolach nie było wielkiego .Wszystkie fanty były darowane ,a darowanemu koniowi ..
W nowym projekcie będzie bardziej starannie wybrana obsada .
Futrzak pisze:
Po trzecie primo, nie wiem po jakiego ktoś tam wciepnął tego pleco... to jest taka afrykańska ryba, że aż mnie boli, żadnej funkcji, tylko ryje i sra...
To pytanie nie do mnie ,z powodu braku miejsca dla pleco ,zostały tam czasowo umieszczone .Jednak jest jeden pozytyw ,bo ich odchody nieźle ,jak było widać na fotach, utrzymują roślinność w dobrej kondycji. Zgadzam się ,że trochę nie afrykańska rybcia ,ale za to twarda .Prócz pleco była tam jeszcze masa zbrojników ,to też nie mój wymysł .
Futrzak pisze:
Po czwarte primo, co do specjalistów...wierz mi, że na innych forach też są ludzie, którzy niejedno malawii postawili, i nie rok ani 2 z pysiami maja doczynienia.
Tego nie neguję ,tylko szkoda że ich wtedy nie było przy zakładaniu. Ci co byli się nie wtrącali a teraz mają najwięcej do powiedzenia. Także drogi Futrzaku ,zbyt mocno wziąłeś to do siebie
Futrzak pisze:
... poprostu niepodoba mi się ten baniak,
Każdy ma prawo do wyrażania swojej opini ,jednak uważam że jak na akwarium postawione od zera (łącznie ze składaniem szafki) w 4 godziny ,to wygląda nieźle
Zawsze można było zrobić gruzowisko i wtedy by było naturalnie .
Futrzak pisze:
...dodatkowo dosyć mnie denerwuje ton Twojego ostatniego postu w tamtym zamkniętym temacie, ton z którego wynika, że od tego biotopu jesteś specjalistą jak nikt inny, a reszta na pewno nie postawi tak wspaniałego akwarium, dodatkowo będzie ryby męczyć...
W tym miejscu coś nas łączy ,także nie podoba mi się ton pewnych osób ,które wypowiadają się nie mając o biotopie bladego pojęcia. Nie twierdzę ,że jestem specjalistą ,ale staram się i ciągle czegoś nowego się uczę . Akurat przy zakładaniu owego akwarium był tylko jeden "malawista" ,który z powodu braku czasu ,nie dotrwał do aranżu
Futrzak pisze:
Pomogę chłopakom i zobaczymy co wyjdzie.
Powodzenia.
Futrzak pisze:
Może niekoniecznie chciałem to wszystko tu pisać, ale dalej nie moge pisać pw...może po tym poście???
Skoro możesz już pisać PW ,to jeżeli masz jeszcze jakieś pytania do mnie to zapraszam właśnie na PW
Temat uważam za wyczerpany ,pisanie dalej nic nie wniesie do sprawy