Witam
Chciałem się pochwalić rozmnożeniem tych pielęgnic.
Ryby zakupiłem we wrześniu 2012 w sklepie zoologicznym w Radomsku. Z zakupionych 4 rybek ok 5 cm okazało się, że mam 1 samczyka i 3 samiczki. Po dobraniu się w parę (gdzieś tak przełom listopada-grudnia) elliotki trafiły do ogólnego akwarium. Jako ryby towarzyszące dodałem im 4 mieczyki i 3 zbrojniki niebieskie. W grudniu doszło chyba do 2 tareł, ale z racji młodego wieku nie były jeszcze udane. Ikra gineła niemal od razu. Kolejne tarło odbyło się 4 stycznia na tle strukturalnym. Ikra 3 dni była do niego przyklejona. Jak tylko pojawiły się larwy samiczka przeniosła je do dołka w piasku. W sobotę 12 grudnia w końcu całe stado zaczęło już pierwszy rejs po akwarium ;-)
Akwarium 160 l
Woda: Two ok 15 , PH 7,5 , temp. 26 st. C
Samczyk patrolujący teren wokół gniazda
I w końcu są ;-)
Ostatnio zmieniony 14 stycznia 2013, 09:49 przez Jaca303, łącznie zmieniany 1 raz.
Big daddy pisze: Zdjęcia wyglądają jak z jakiejś gazety akwarystycznej, piękne ryby, gratuluję!
Zdjęcia piękne Jaca napisz jaki masz aparat i na jakich ustawieniach to robisz
chyba muszę do Ciebie podjechać na przeszkolenie w zakresie robienia zdjęć
A ja poproszę o opisanie trochę ich zachowania u Ciebie w akwarium, czy są agresywne, czy można je trzymać z innymi rybami, parametry jakie masz w akwarium. Powiem szczerze, że bardzo mi się podobają i już się zastanawiam nad nimi.
Natura dała nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język po to, abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Darku --> co do roślinek praktycznie oprócz dwóch świetlówek 2x30 W nic więcej ode mnie nie mają ;-) ja tam mam jakieś 2 kryptokoryny, trochę microsorium (zresztą widać, że liche) jakiś nurzaniec i na powierzchni pływa chyba różdzyca zwana popularnie paprocia wodną. Pielęgnice nie wykopują roślin a są w miarę wybarwione bo dostają dodatkowo pokarm dla paletek Tetra discus ;-)
Adam --> aparat to zwykły mały kompakt CANON PowerShot SX120 IS , który ma wśród swoich trybów fotografowania - tryb akwarium ;-) i do tego daje w ustawieniach macro i to wszystko. Zdjęcia robię z ręki.
Może i da się więcej z niego wyciągnąć ale ja się nie znam na ustawieniach ;-)
Alkorta --> Parametry wody podałem w pierwszym poście , zwykła kranówa niczym nie wzbogacana ;-) Trochę dorzuciłem liści bukowych i szyszek olchy, żeby miały gdzie młode żerować. To są ryby spokojne, przed tarłem zero agresji do innych ryb, ale ... trzeba wiedzieć jakie mogą mieć towarzystwo ;-) Pielęgniczki boliwijskie (Microgeophagus altispinosus) były jednak ganiane bo w sumie to są bardzo do nich podobne. Musiałem boliwijki wydać. Za to idealnie do nich pasują mieczyki i zbrojniki niebieskie. Nawet teraz mieczyki są tylko lekko odpędzane od małych ale bez zbytniej agresji. Zbrojniki czasem są łapane w pysk i wypluwane w lekkim oddaleniu ale i tak wracają w pobliże małych ;-) Nic im się złego nie dzieje. Najbardziej agresywne są w stosunku do aparatu jak przykładam go do szyby ;-)
Małe karmie mrożonym cyklopem. Miałem zamiar je odłowić za jakiś czas, żeby spokojnie podrosły ale z braku zagrożenia w ogólnym chyba je zostawię przy rodzicach. Na pewno cześć z nich zjedzą mieczyki ale będą lepiej rosły jednak z rodzicami. A pielęgnice tak są zajęte swoimi młodymi że nie zwracają uwagi na małe mieczyki, które zaczęły mi się pojawiać ;-)