[18 L] Początki Kosiora

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Re: Początki Kosiora

Post autor: Daro »

Jeśli nie chcesz mocno oświetlać zbiornika , to nastaw się na :
- gałęzatkę - prawie bez wymagań , a można z niej zrobić trawnik np na siatce czy kawałku kokosa , jak również "ubrać" w nią korzeń
- mini pelia , pelia i round pelia ( ktoś się może wzburzyć że w jednym worku , ale to z mojego lenistwa :) ) - wątrobowce o niezbyt dużych wymaganiach ( oprócz mini - nie wszystkim jak MarSz pisał idzie) do różnych zastosowań w akwarium : kępy , drzewka , na drewno , lawę ...
- mchy takie jak : taiwan , peacock, creeping , weeping , flame , fenix, czy nawet nasz "zdrojek"
- microsorium - najlepiej odmiany wąskolistnej na korzeń czy kawałek drewna

I tyle ... nawet tak złożone akwa , potrafi ciekawie wyglądać , a wiele osób potrafi z tego zrobić arcydzieła . Podstawa to odpowiednia "podbudowa" z drewna i umiejętne rozmieszczenie poszczególnych roślin ...
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Post autor: Kosior »

Nie chce bardziej oświetlać , będe uprawiał rośliny którym wystarczy 11v , gałęzatki kulistej i mchów dalej poszukuję , co do estetyki myśle o wstawieniu jeszcze korzenia wijącego sie aby pokryć go mchem ponieważ sam mangrowiec dla lubiących zwiedzać krewetek wydaje mi się mało . Na razie w kostce jest tylko glonojad ale do moich maleństw planuje dorzucić zatoczki lub ampularie , co o tym sądzicie ?
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

jeśli zatoczki to bardzo szybciutko Ci sie rozplenią i będziesz miał inwazje pózniej i możesz sobie niedać rady z nimi a ampularie to owszem spoko;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

BzZzYkU pisze:jeśli zatoczki to bardzo szybciutko Ci sie rozplenią i będziesz miał inwazje pózniej i możesz sobie niedać rady z nimi a ampularie to owszem spoko;)
Tak właśnie myslałem , ale ampulari na taką " kosteczke " to 3-4 osobniki .

dodano 10 sty 2013, 22:32 :

To znowu ja , 2 nowe roślinki w mojej kosteczce lecz spotkała mnie dziś nieco dziwna a za razem śmieszna sytuacja , a więc umówiłem sie z szanownym Big Daddym po odbiór roślinek , spotkaliśmy się pod Komendą Miejską przed godziną 22 . Dostałem swoją roślinke i po krótkiej rozmowie poszedłem w strone komendy na przystanek , z mojej strony wyglądało to zupełnie normalnie ale dla pewnej osoby raczej nie . Doszedłem na przystanek , sprawdziłem o której będzie moj powrotny autobus . Zniecierpliwiony i ciekawski Maciej chciał zobaczyć jak wyglądają roślinki , oglądałem je z zachwyceniem były zapakowane w samarkę nagle nie wiadomo skąd podszedł do mnie jakis gość papatrzył na mnie i spytał co tam trzymam , odpowiedziałem że roślinke i popatrzyłem w inną strone , on odparł na to że chce zobaczyc dałem mu ją papatrzył powąchał i oddał mi ją spowrotem i bez słowa poszedł z ciekawosci spojrzałem w którą strone idzie , okazało sie że na komendę , chyba byłem niewłaściwie oskarżony . :D

dodano 18 sty 2013, 19:51 :

No i wkońcu mogę sie pochwalić , co prawda w akwa jest tylko glonek , 2 helmety i gupik którego przypadkowo dostałem od Reda z rośliną, ale krewecie będą na dniach . Wrzucam foty , co teraz o tym myślicie ?

dodano 18 sty 2013, 19:52 :

dodano 18 sty 2013, 19:52 :

troche nie uczesałem gałęzatek , sorki : )
Załączniki
krewetkarium.jpg
krewetkarium.jpg (87.52 KiB) Przejrzano 4845 razy
krewetkarium (1).jpg
krewetkarium (1).jpg (84.25 KiB) Przejrzano 4847 razy
krewetkarium (2).jpg
krewetkarium (2).jpg (88.73 KiB) Przejrzano 4847 razy
krewetkarium (3).jpg
krewetkarium (3).jpg (86.88 KiB) Przejrzano 4847 razy
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Re: [18 L] Początki Kosiora

Post autor: bynio67 »

Fajnie, ale Twój Face Kosior odbija się w szybie ;)
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

to chyba Aga :P
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Co tam masz za podloże (bo nie doczytałem) - bo fajnie wygląda ale ciekawi mnie jak działa (jeśli działa) i jakie docelowo krewetki chcesz tam mieć (pewnie te redki o których mówiliśmy ale czy w przyszłości coś jeszcze)?

Masz jeszcze sporo przestrzenie do zagospodarowania u góry a te mchy na kokosach Ci tego nie zapewnią więc musisz pomyśleć albo o jakichś korzeniach, albo roślinach rosnących wyżej na 3 plan albo jakieś żywe tło (np. na siatce).

Jeszcze uwaga co do subwassetanga (trudno mi określić przy tych zbliżeniach ale stawiam, że to subwassertang a nie pelia choć to nie ma znaczenia bo uwaga by była taka sama dla pelii) - trochę źle go przywiązałeś - będzie się rwał z czasem i nie będzie rósł równomiernie.
Powinien być przywiązany na całek powierzchni kokosa jednolicie - coś mniej więcej jak to co pokazałem tutaj:
http://afczwa.com/viewtopic.php?f=92&t=671

to samo możesz zrobić z pozostałym mchem na kokosach.
Wiem, że początkowo może to nie wyglądać przekonywająco ale uwierz mi - z czasem efekt będzie lepszy.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Kosior trochę inspiracjii:
http://www.youtube.com/watch?v=d4Lax2Cdf9Q
Dla mnie mistrzostwo, niektóre nawet dorównują Jurajskiej Kośi Kradka ;).
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
KODI
Założyciel
Kontakt:

Post autor: KODI »

Trochę zalatuje pustką Kosior :(
Dał byś jakiś korzonek ;)
KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi

e-mail : aquanexus.pl@gmail.com lub kkodim@gmail.com
Tel.607 404 247
NIECH MOC BĘDZIE Z WAMI ! ZAWSZE
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

To co na tą chwile mogłem zagospodarować to jak na początkującego akwaryste zrobiłem jak najlepiej potrafie , wiem że nie mam nic na 3ci plan ale drażnią mnie rośliny pływające , planuje kupic korzeń japoński wijący się i jego jakoś ładnie ozdobić , co do filmików, piękne akwa . Subwasser był tak zlepiony ale ucieka mi co chwile. Jak zabiję tą pustke to wrzuce kolejną fote. Podłoże Prosoil : )
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

MarSz pisze:musisz pomyśleć albo o jakichś korzeniach, albo roślinach rosnących wyżej na 3 plan albo jakieś żywe tło (np. na siatce).
Wiem, że początkowo może to nie wyglądać przekonywająco ale uwierz mi - z czasem efekt będzie lepszy.
Niedługo po tym jak pokazałeś na forum jak robisz tło na siatce, oraz wiążesz mchy na kokosie, opowiadałem o tym żonie i Kosiorowi. Bardzie na zasadzie...Jakie interesujące pomysły...Nie przypuszczałem że tak szybki Maciek zechce spróbować z krewetkami...Wszystko fajnie, chęci ma spore. Ale chyba zapomniał o tym co mówiłem. Szkoda,....bo wiem że Twój pomysł na tło na siatce mu się podobał.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Jak to mawiają starzy akwaryści "w akwarystyce pośpiech wskazany jest tylko podczas zbierania wody z podłogi" ;-) oraz że "lepiej się uczyć na cudzych błędach niż na swoich" ;-)
Dlatego zrobiłem poradnik by więcej osób mogło nauczyć się na moich błędach i przemyśleniach.

Ale ja to rozumiem - też kiedyś byłem młody ;-)
A z kosiorem będę się wkrótce widział to podsunę mu parę pomysłów co do jego kosteczki.
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Nie wiem czy to zrobie , od dawna planuje wstawić Japoński korzeń który zagospodaruje mi przynajmniej polowe wysokości, lub ustawić w tylnym rogu wulkany w mały stos też na polowe lub troche więcej wysokości . I dopiero to pokrywać jakąś florką. Co o tym myslicie ?
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Jeśli chodzi o korzeń to mam podobne zdanie. Natomiast w temacie wulkanu ułożonego w mały stos...Brak mi wizji aby Ci podpowiedzieć czy to dobry, czy zły pomysł. Na szczęście są Tu Marsz, Big Daddy, Kradek, Godween i na pewno zapomniałem jeszcze o kimś, więc ma Ci kto doradzić. ;)
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Na tył pomiędzy christmas mossy wstawił bym jeszcze roślnkę jakąś zeby po rozwinięciu mossów nie zrobiły mi się krzaczyska, jaką roślnkę bądź mech stosunkowo wysoki mi polecicie ?

dodano 20 sty 2013, 1:07 :
MarSz pisze:Jak to mawiają starzy akwaryści "w akwarystyce pośpiech wskazany jest tylko podczas zbierania wody z podłogi" ;-) oraz że "lepiej się uczyć na cudzych błędach niż na swoich" ;-)
Dlatego zrobiłem poradnik by więcej osób mogło nauczyć się na moich błędach i przemyśleniach.

Ale ja to rozumiem - też kiedyś byłem młody ;-)
A z kosiorem będę się wkrótce widział to podsunę mu parę pomysłów co do jego kosteczki.
Liczę na rady na naszym nadchodzącym spotkaniu ,ale no cóż, jestem mlody wiekiem jak i akwarystyką i myśle że zrozumiecie że przez jakiś czas nie bedzie to wyglądało tak jak Wy byście to zrobili. Ale w tak dobrze dobranym towarzystwie myślę że dam rade sie nauczyć lepiej planować i gospodarować moją kosteczke . A może w przyszlosci moje inne akwa ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”