rozszczelnienie ?! ważne... :(
Moderator: Opiekun_Forum
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
rozszczelnienie ?! ważne... :(
chłopaki mam problem który zauważyłem i nie daje mi spać ...
Moje akwa ma 160l 100x40x40 z 6mm float jest nowe zalane z półtora miesiąca temu... Pojawiło sie coś niepokojącego na dolnej spoinie silikonu (między szyba-dna a przednia szyba) łączacej dno z przednia szyba. Toznaczy mniej więcej tak na wysokości spoiny dna sylikonu mniej więcej 5-6 mm (odmierzając od dołu spoiny) takie trzy cieniutkie paseczki (grubości nie całego mm i dł po 6cm ) tak jakby sylikon sie odklejał od dolnej szyby, spoiny pionowe są nie naruszone i nie zauważyłem aby woda ciekła. Co robić ? boję sie bo to jednak netto 140l żeby nie pekłą .
Moje akwa ma 160l 100x40x40 z 6mm float jest nowe zalane z półtora miesiąca temu... Pojawiło sie coś niepokojącego na dolnej spoinie silikonu (między szyba-dna a przednia szyba) łączacej dno z przednia szyba. Toznaczy mniej więcej tak na wysokości spoiny dna sylikonu mniej więcej 5-6 mm (odmierzając od dołu spoiny) takie trzy cieniutkie paseczki (grubości nie całego mm i dł po 6cm ) tak jakby sylikon sie odklejał od dolnej szyby, spoiny pionowe są nie naruszone i nie zauważyłem aby woda ciekła. Co robić ? boję sie bo to jednak netto 140l żeby nie pekłą .
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- bynio67
- Założyciel
Re: rozszczelnienie ?! ważne... :(
Nie wiem co Ci doradzić, bo nigdy nie stanąłem przed podobnym problemem. Ale jeśli tego wcześniej nie zauważyłeś i wygląda to niepokojąco, to ja bym zdecydował dla spokojności spuścić połowę wody. Ale czy to wystarczy aby zmniejszyć nacisk wody na spoiwo? A może nawet 3/4 wody spuścić? Hmmm
.Mam na myśli to abyś się zabezpieczył, w tym czasie spokojnie zasnał. Żeby rano nie było dramatu. Jak sie obudzisz to skontaktuj się z kimś kto robi akwaria. Np. zakład na Piłsudskiego. I zabezpiecz to póki nie jest za późno. Nie ma co odkładać takich spraw. By nie sprawdziło sie przysłowie "Madry Polak po szkodzie" 

- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
spuściłem 40% może troche więcej ... Wyjąłem wszystkie kamienie ... Oby tylko ryby dały radę bez filtra bo za niski poziom wody by kaskada zaciągła i za krótka rurka ...
Nie słyszę żeby nic strzelało i trzeszczało ... Piszą na internecie że od roszczelnienia do pękniecia jest duża droga
Nie słyszę żeby nic strzelało i trzeszczało ... Piszą na internecie że od roszczelnienia do pękniecia jest duża droga
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- bynio67
- Założyciel
Też tak sądzę, ale "licho nie śpi". Jutro zaatakuj Akwaszklarza z ul. Piłsudskiego. No ja bym tak zrobił...BzZzYkU pisze: Piszą na internecie że od roszczelnienia do pękniecia jest duża droga
- bynio67
- Założyciel
Bardzo mi przykro, smutna sprawa....Mam nadzieję że do rana bedzie wszystko Ok. Właściwie to tak uważam(że będzie dobrze), bo ryb masz niewiele. Na wszelki wypadek uchyl pokrywę. Rano przynieś z piwnicy natleniacz, czy co tam masz i dzwoń po poradę do akwaszklarza....Do rana juz niedaleko. Rybki na pewno dadzą radę.BzZzYkU pisze:... Oby tylko ryby dały radę bez filtra bo za niski poziom wody by kaskada zaciągła i za krótka rurka ...
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
przecież mam je na gwarancji tylko muszę je zawieść to akwamaniaka albo poprostu zadzwonić do Diversa.
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
no nic idę spać może jakoś zasnę ... Dzięki Zbyszku ... Zobaczymy co reszta powie jak rano wstanie i wejdzie na forum
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- bynio67
- Założyciel
Współczuję szczerze. Śpij spokojne...Oby rano obsada odliczyła się w stuprocentach.BzZzYkU pisze:no nic idę spać może jakoś zasnę ...
- Big daddy
- Administrator
Najlepiej zrób zdjęcia jakieś tych kresek i wstaw jeśli masz jaknowe akwarium to nie powinno mieć miejsca
.

- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
dziś będe dzwonił do diversa akwarium opróżniłem na wszelki wypadek już stoi puste zadzwonię do nich i sie skonsultuje skierowano mnie do nich. Ryby na szczęście żyją są wraz z roślinami w 20 litrach jak pójdzie na gwarancje to będe musiał od kogoś pożyczyć coś większego jeśli ktoś będzie miał. Szkoda roślin i ryb. Masakra
edit:
ma ktoś pożyczyć akwarium minimum 50l na ok 2 tygodnie może 3 ?
edit:
ma ktoś pożyczyć akwarium minimum 50l na ok 2 tygodnie może 3 ?
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
zadam jeszcze raz pytanie, ma ktoś pożyczyć akwarium minimum 50l ? dość ważne bo ryby mi sie męczą w 20l nawet nie całych.
P.S
czy to normalne że szyba przednia w akwarium mimo że nie ma już wody w nim jest na dole o 1mm wypchnieta do przodu, tzn u góry akwarium ma 40cm szerokości a na dole 40,1cm
P.S
czy to normalne że szyba przednia w akwarium mimo że nie ma już wody w nim jest na dole o 1mm wypchnieta do przodu, tzn u góry akwarium ma 40cm szerokości a na dole 40,1cm
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- Big daddy
- Administrator
Mam 70 tkę od Marsza moczą się w niej lignity miałem startować ale to może poczekać te parę tygodni.
Jest brudna, trzebaby wymyć jeśli chcesz to pożyczę!
W takim przypadku to pw co Ci wysłałem jest nieważne jutro o tej samej porze możemy załatwić obie sprawy, chyba że się bardzo pai to mógłbyś podjechać po 14:00.
Nie wiem czy normalne może tak było sklejone a może odeszła i stą te znaki na silikonie.
Jest brudna, trzebaby wymyć jeśli chcesz to pożyczę!
W takim przypadku to pw co Ci wysłałem jest nieważne jutro o tej samej porze możemy załatwić obie sprawy, chyba że się bardzo pai to mógłbyś podjechać po 14:00.
Nie wiem czy normalne może tak było sklejone a może odeszła i stą te znaki na silikonie.
- KODI
- Założyciel
- Kontakt:
Mam 160L adamona
Pogadaj z Adasiem może Ci pożyczy

Pogadaj z Adasiem może Ci pożyczy

KODI aquajura.pl
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
507L + 200L - Aqua Salsus II
20L- KODI-zumi
- BzZzYkU
- Wolontariusz Aqua Jura
Przemku to załatwmy to PW jutro jak będziesz jechał do pracy to mi podrzucisz oby dwie rzeczy jeśli Ci pasuje
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue
Kamil-605269402
GG-12023545
- MarSz
- Użytkownik
Nie - to raczej nie jest normalne. U mnie czasem się półki pod akwariami środkiem uginały ale nigdy szyby trwale (nawet jeśli pod naporem wody się odkształca to powinny wrócic do normy po opróżnieniu.BzZzYkU pisze:zadam jeszcze raz pytanie, ma ktoś pożyczyć akwarium minimum 50l ? dość ważne bo ryby mi sie męczą w 20l nawet nie całych.
P.S
Coś nie tak jest z tym zbiornikiem.