kabomba straciła czubki

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

kabomba straciła czubki

Post autor: Marcin »

miał ktoś z Was problem z kabombą tego rodzaju, że straciła wszystkie czubki? miałem kilka ładnych już pnączy (otrzymanych zresztą od areko10 :) ) po zaklimatyzowaniu się ładnie poszły w górę, miały już od 30 cm, a dziś patrzę a kabomby sa o połowę mniejsze i żadna nie ma czubka :cry: wszystkie wyglądają jak by były poobgryzane, po zbiorniku nie walają się resztki a inne rośliny (nawet rogatek który wydaje się delikatniejszy) sa nieruszone, co się mogło stać??
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Re: kabomba straciła czubki

Post autor: MarSz »

Masz ślimaki?
Podajesz CO2 lub jakiś odpowiednik w płynie?
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

ślimaków nie zauważyłem (jakieś 2 miesiące temu bocje zwalczyły mała plagę) a jeśli chodzi o co2 to tylko z bimrowni i nic więcej
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

A tak z ciekawości. Co u Ciebie pływa?
Bo np u mnie mieczyki wycięły każdą liczbę kabomby zostawiając gołe łodygi.
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Pytałem właśnie dlatego bo ta roślina może w przypadku przedwakowania CO2 się lekko rozpuścić. Może to nawet nie być dobrze widoczne dla człowieka i jak przedawkowanie jest chwilowe to się podniesie z tego i nawet nie zostanie to zauważone, ale ślimaki takiej okazji nie przepuszczą i ogołocą liście, których wcześniej gdy były w dobrej kondycji by nie tknęły.
Może jakieś ryby (jak sugeruje Red) mają podobnie.

A co do dokładnej przyczyny to musiałbyś poszukać głębiej o wpływie CO2 na rośliny i zmianach jakie zachodzą w komórkach jeśli jest go za dużo. Ja szczegółów nie pamiętam bo wystarczy mi wiedza i namacalnym efekcie.
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

co do co2 z bimbroani to na ponad 200 litrów słyszałem że ciężko przedawkować, podaje ok.3-4 b/s. co do obsady to od jakiś 3 miesiecy nic nie zmieniłem (tzn w tamtym tygodniu dokupiłem 4 neony czerwone) i właśnei o to chodzi że od jakiegoś czasu nic nie zmieniałem, a kabomba wygląda dziwnie bo niższe części sa ok, padły, tzn znikły tylko górne :( przytne zniszczone czesci powinna się zabrac tylko nie wiem jaka przyczyna żeby za jakis czas znowu się nie powtórzyło
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

No to trudno mi powiedzieć - wiesz ja z tym CO2 wyskoczyłem bo tak miałem u siebie - przedawkowałem EC i popaliłem stożki a resztę zrobiły ślimaki.
Jak niszczeją stożki to przyczyn może być więcej - ale to już pytanie bardziej do akwarystycznych chemików a nie do mnie bo ja tutaj nie pomogę - mam nadzieję tylko, że wytyczyłem jedną z potencjalnych dróg do rozwiązania problemu.
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Można wziąć pod uwagę brak mikro , wapnia , co2 oraz brak azotu (?) . Ponadto nadmiar potasu i magnezu.
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

chemi bym raczej nie obwiniał (ale to tylko moje przeczucie :) ) teram jest o tyle dziwny że wszystkei kabomy straciły czubki, a to co zostalo jest strasznie poszarpane, miałem większe łodyszki w grupie i 3 mniejsze sadzonki osobno i wszystkei wygladaja podobnie, no nic trzeba spróbować je odratowac jakoś

dodano 31 sty 2013, 23:50 :

no dobra po przeczytaniu co napisal Daro zmieniam zdanie, to może jednak chemia :) tak to jest jak człowiek się nei zna :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Przyczyn jak juz koledzy pisali moze byc wiele, przedewszystkim musisz miec testy, znac parametry wody, ja rowniez walxzylem z popalonymi stozkami w a. reinecki, ciezko bylo znalezc przyczyne, kiedy roslina stanela na nogi muslalem ze przyczyna byl nadmiar potasu, teraz jestem pewien ze w wyniku nerwowych ruchow, zmian w nawozeniu i roznych kombinacji, stozki palil nadmiar siarczanow dostarczanych wraz z innymi pierwiastkami. Powodzenia!
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

testy jutro lub w sobote bede mial zrobione zobaczymy co wyjdzie, a u Ciebi etez tak było że wcięło jakieś 5 cm górnej części roslin? same czubki to by nie było źle, mi znikły całe górne części :shock: a to co zostało jest dziwnei poszarpane jak by było odgryzione, zmarnowałem już kilka roślin :oops: ale wcześniej gubiły liście, nie rosły itd, a tu ładnei rosły, kilka cm przyrostu na tydzień i nagle boom, no nic poczekamy na testy
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Z tego co piszesz to dla mnie ewidentnie coś je zeżarło tylko nie wiadomo co ale to może być następstwem tego co pisaliśmy wcześniej - z jakiegoś powodu rośliny się uszkodziły przez co dla kogoś lub czegoś stały się jadalne lub bardziej smakowite.
Awatar użytkownika
Marcin
Użytkownik

zobaczymy co pokażą testy, może faktycznie tam tkwi przyczyna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”