Roślinki

Moderator: Opiekun_Forum

Alex89

Roślinki

Post autor: Alex89 »

Witam all mam pytanie mam akwarium 112l oświetlenie 2x18w i nie wiem czemu ale bardzo słabo rosną mi roślinki , roślinki nie przycinam bo nie rosną młode roślinki ani trochę :( roślinki się robią takie zółte i marnieją nie wiem czemu , Rogatka jest mało wymagająca i też zżółknieje . Proszę o poradę

Akwarium mam 112l oświetlenie 2x18W
nawożę easy carbon co dzień daje po 2,5ml i makro daje 1,5ml co dzień od wczoraj doszła bimbrownia , bimbrownia jest zrobiona z kwasku cytrynowego i sody , podłożę drobne kamyczki , światło się świeci 12h . Proszę o poradę .
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Re: Roślinki

Post autor: Daro »

Nie wiem czy ja dobrze kojarzę , ale chyba pisałeś kiedyś że kupiłeś nawóz mikro ... czy to co podajesz to na pewno jest nawóz makro? Co to konkretnie jest? Możesz napisać czy zrobić fotkę?
Tak jak kiedyś rozmawialiśmy , wszystko wskazywało na braki makroelementów właśnie ... Mówiłem Ci że nie leje się samego EC gdy nie ma w wodzie makroelementów i innych pierwiastków też , bo rośliny się zjedzą.
Pozdrawiam
Darek.
Alex89

Daro pisałem ci na pw :) :) ale nie odpisałeś nic :) . Wiem że każdy ma swoje prywatne sprawy itp nie mam do ciebie pretensji że mi nie odpisałeś ale do rzeczy :) .

Kupiłem już dość dawno w sklepie w simple w zoologicznym easy carbon i powiedziałem sprzedawczyni że potrzebuje mikro i makro i dała mi easy-life ProFito sprzedawczyni powiedziała że to jest mikro i makro , nie wiedziałem z początku że to tylko jeden składnik :( :( i dla tego powiedziałem sobie że nie będę w sklepie kupował ani carbona ani innych nawozów bo oszukują jak nie wiem co . Tam jest tylko jeden Pan co doradza i bardzo doradza mi .

Na tej butelce pisze mi :

ProFito to silnie skoncentrowany wieloskładnikowy nawóz , zawierający potas , mangan i wiele innych substancji odzywczych jakich potrzebują rosliny . Bardzo ekonomiczny i wyjątkowo kompletna odzywka dla roslin w akwarium słodkowodnych , zapewniajacy ich silny , zdrowy i bujny wzrost . Wielokrotnie stabilizowany nawóz bez azotanów i fosforanów .

Stosowanie : 10ml na 100 litrów wody raz na tydzień . Przechowywać po za zasięgiem dzieci :) ..

Tak pisze mi na tym opakowaniu .

Takie samo mam jak tutaj
http://www.rotala.pl/p611_easy_life_profito_100ml.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Tylko ja mam 250ml a tam jest 100ml

Podaje to co dzień po 1,5ml nie stosuje tego raz na tydzień .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Więc jest wyraźnie napisane ze nie ma ani azotanów ani fosforanów to już masz odpowiedź. To nie jest kompleksowy nawóz! To jeden ze składników całej linii nawozów..
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Post autor: Red »

a jakie masz te świetlówki? Tzn. Symbol i jak długo (w miesiącach) juź świecą?
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Alex89

Big daddy to co polecacie kupić jeszcze do tego ??

Red powiem ci szczerze że nie wiem ile one już świecą bo baniak kupiłem od kogoś i nie wiem ile u kogoś świetlówka świeciła :( co do barwy to szczerzę nie wiem :( bo nie ma nic napisane na świetlówce tylko jest napisane 18W i nic po z tym .
Awatar użytkownika
Red
Administrator

światło jak dla mnie powinno być podstawą
"Wielkość człowieka polega na jego świadomości bycia małym" - "Myśli" Blaise Pascal
Alex89

Tak myślę żeby dołożyć 2 żarówki 25w zwykłe z małym gwintem ale nie wiem czy coś to da .
Awatar użytkownika
Red
Administrator

ja osobiście wymieniłbym świetlówki, u mnie roczne juz tez nie dawały rady, na razie tydzień temu wymieniłem jedną rurę i na sylvanię daylightstar 5000k zmiana diametralna teraz dokupiłem philipsa master 965 w niedzielę zmieniam i zobaczę efekty ;)
Alex89

Też bym zmienił ale czekam jak ktoś będzie miał statecznik na sprzedasz interesuje mnie statecznik 2x18W lub 1x36W bo jeśli bym miał 2 takie stateczniki to bym miał wtedy 4x18W lub 2x36W i wtedy bym miał w akwarium jak dobrze liczę 1,5W/l nie wiem czy dobrze liczę . Teraz mam 0,3W/l i coś czuje że tu właśnie jest problem :( .
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

A jak Ty chcesz upchnąć te 36w? One mają metr długości, dołóż dwie 18 tki i będzie dobrze. Co do nawozów to ja porostu kupiłbym od Dara sole ale możesz też dokupić resztę nawozów tego producenta.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Alex89

Big daddy nie wiedziałem że one mają metr :) długości no to będę musiał albo kupić statecznik 2x18W + świetlówki t8 . Poszukam stateczników + świetlówek i zrobię i wtedy wam napiszę czy jest dobrze czy jest źle .

Nie zamykajcie tematu będę tutaj pisał wszystko co się będzie działa . Lub na razie zrobię na 2x25W zwykłe żarówki i zobaczę czy to pomoże czy nie . Coś na pewno pokombinuje :)
Awatar użytkownika
Daro
Użytkownik

Post autor: Daro »

Jak dla mnie sprawa oświetlenia to rzecz drugorzędna ... bez odpowiedniego nawożenia to nawet na HQI nie pociągniesz , bo jeszcze większe szkody będziesz miał...
Podstawa to makroelementy , czyli potas , azot , fosfor , wapń i magnez. Te dwa ostatnie mam w kranie , a trzy pierwsze musisz podawać dodatkowo . Linia nawozów Easy life jest tak skonstruowana , ze makro jest podawane osobno czyli byś musiał kupić 3 osobne butelki po 250 ml i wydać na to minimum 70 zł. Samo Profito to mikroelementowy nawóz wzbogacony tylko o niewielką ilość potasu i magnezu ... nic poza tym z makro ...

Wyjście jest takie :
- kupić osobno potas , azot i fosfor ... i lać zachowując odpowiednie proporcje między tymi pierwiastkami
- kupić kompleksowy nawóz makroelementowy , lać więcej lub mniej i podmieniać 30-40% wody tygodniowo .
Do tego dopiero dodawać Profito i EC.
Pozdrawiam
Darek.
Awatar użytkownika
Red
Administrator

Daro pisze:Jak dla mnie sprawa oświetlenia to rzecz drugorzędna ... bez odpowiedniego nawożenia to nawet na HQI nie pociągniesz , bo jeszcze większe szkody będziesz miał...
Podstawa to makroelementy , czyli potas , azot , fosfor , wapń i magnez. Te dwa ostatnie mam w kranie , a trzy pierwsze musisz podawać dodatkowo .

Do tego dopiero dodawać Profito i EC.
U mnie w kranie za to (dodatkowo) nie brakuje tego drugiego czyli azotu.
Ale dalej się będę upierał,że bez porządnych świetlówek rośliny nie pociągną. jeżeli pokrywa używana przez kogoś i świetlówki bez oznaczeń to można domniemywać,że zwykłe przemysłowe.
Nie da się jednak ukryć,że kosztowo taniej jest podać nawóz z soli i zaobserwować efekty niż wydać pieniądze na odpowiednie świetlówki,dwie moje o których wspomniałem to 70zł a mam podobnie 2 t8 18w plus 1x24 t5 ze świetlówką 6500k ale również roczną czyli praktycznie do wymiany również.
Awatar użytkownika
krzysiekh
Wolontariusz Aqua Jura
Kontakt:

Post autor: krzysiekh »

Oj gościu, podałem Ci co masz poczytać, od siebie też dużo napisałem, a Ty dalej cudujesz.
Ogarnij baniak od początku, zrób sobie LT, to nie będziesz musiał mieć aż tyle światła i nawozić. Wystarczy wtedy 0,5w/l licząc takim przelicznikiem.
Pozdrawiam,
Krzysiek :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pytania i inne”