Jestem całkiem nowy w akwarystyce, więc wybaczcie jakieś błędy- nigdy nie miałem akwarium, choć akwaria u kogoś zawsze mi się podobały. Ten "zwrot w kierunku" wynika z chęci/potrzeby posiadania jakiegoś zwierzaka w domu. Jednak z powodu "sporej ilości dzieci" (6l; 3l; 0,5l) inne zwierzątka odpadły.
Od ponad miesiąca czytam to i kilka innych (częstochowskie, Bojownik.pl) fora internetowe oraz polecane na nich strony i artykuły, oraz wypytuję sąsiada (wk68- z innego częstochowskiego forum) o szczegóły.
Ale do rzeczy -Zestaw AQUAEL 4Kids
Zbiornik- 30 litrów
Pokrywa z oświetleniem 11W
Filtr wewnętrzny i grzałka z zestawu AQUAEL
Podłoże- żwirek mieszany z grysem bazaltowym (ok. 1/5 bazaltu) -dla koloru
Kamienie -otoczaki -sprawdzone na ocet
Korzeń- "produkcji własnej" -Leszczynowy krzew wykopany 2 lata temu leżał na łące za moim domem. Korzeń obrany z kory i wygotowany w wodzie z solą.
Kokos- też "produkcji własnej" jak wyżej
Rośliny (przepraszam ale znam tylko nazwy polskie i to jeszcze nie wszystkich):
Rogatek (tył po prawej za nim grzałka i filtr), Moczarka (tył po lewej) , Mikrozorium (2 rodzaje- na korzeniu), Mech (na kokosie i jednym z kamieni ale nie wiem jednak jaki)- to wszystko z akwarium sąsiada oraz kryptokoryna zakupiona i posadzona dziś przed korzeniem- 9 sadzonek. Jest jeszcze jakaś roślina za korzeniem ale nie wiem co- spytam się sąsiada.
Docelowo zamiast Moczarki na tylnej ścianie po lewej będzie jakiś Nurzaniec ale jeszcze nie wiem jaki.
Zbiornik zalany wczoraj czyli 09.09.2013, część wody ze starego akwarium przyniesiona razem z roślinami reszta wody kranowej. Żadnych dodatków oraz nawożenia nie używałem.
Oświetlenie na razie 4 godziny.
A teraz zdjęcie:

Docelową obsadą będzie samiec Bojownika i ślimaki (zatoczki, świderki pewnie później helena) może krewetki.
Proszę o wszelkie uwagi.
Tomek