[350l] Projekt ramirez

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

[350l] Projekt ramirez

Post autor: Bartt85 »

Witam wszystkich,

Zdecydowałem się na postawienie zbiornika dla pielęgniczek ramireza (głównie). Wstępnie zorientowałem się, że akwarium dla tych ryb to zbiornik roślinny "IWAGUMI" Ponieważ jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o akwaria roślinne postanowiłem rozpocząć ten wątek żeby zgromadzić jak najwięcej potrzebnych mi informacji przed rozpoczęciem prac nad akwarium. Prośba do wszystkich forumowiczów mających doświadczenie w tym temacie o cenne rady i pomysły :) Myślę, że z waszą pomocą możemy urządzić piękny zielony zbiornik ;)

Akwarium które planuję zamówić to zbiornik Trofis colisa o wymiarach : 120x45x65 350l szyba 10mm. Oświetlenie, które jest w akwarium to 2x39w 85cm T5 i tu moje pierwsze pytanie, czy to nie jest za mało dla baniaka roślinnego ???? Zdjęcie zbiornika :

Obrazek

Kolejne pytanie dotyczy aranżacji Iwagumi - z tego co widziałem na filmikach są tam kamienie, czy mogę zastąpić je korzeniami ? Czym dokładnie różni się Iwagumi od innych zbiorników roślinnych ??? Czy muszę kierować się aranżacją Iwagumi ? Jeżeli nie to jakim biotopem się kierować.

Za nim zamówię zbiornik, chcę zgromadzić wszystkie potrzebne mi rzeczy takie jak :

- podłoże
- filtracja
- oświetlenie
- kamienie, korzenie

Tu też liczę na waszą pomoc , jakie podłoże ??

Roślinnością i dodatkową obsadą zajmiemy się na samym końcu.

Na tym etapie chcę zgromadzić jak najwięcej informacji i poznać funkcjonowanie akwarium roślinnego. Pomoże mi to uniknąć późniejszych problemów z gniciem roślin i glonami.

Dodam na marginesie, że temat będę prowadził tylko na tym forum.

Tak więc od czego zaczynamy Panie i Panowie ??? ;) Mam nadzieję, że temat się ładnie rozwinie i sporo się nauczę. "Nie zwalnia mnie to z chłonięcia wiedzy w tym zakresie ze wszystkich możliwych źródeł"

Pozdrawiam !
Awatar użytkownika
Daiw
Użytkownik

Re: [350l] Projekt ramirez

Post autor: Daiw »

Ja tak na wstępie napiszę że zbiornik dla ramirezek to nie Iwagumi. Iwagumi to styl w akwarystyce roślinnej i to rośliny są głównym priorytetem jeśli chcesz stawiać akwarium pod jakieś ryby to ja bym zrobił akwarium biotopowe.

http://www.youtube.com/watch?v=LpGyXBNpERw" onclick="window.open(this.href);return false; to z Iwagumi ma raczej mało wspólnego ;) .
200l- Ameryka Południowa
- Pterophyllum scalare
- Apistogramma cacatuoides
- Thayeria boehlkei
- Ancistrus sp.
53l
- Poecilia reticulata

Dawid 723532719
Awatar użytkownika
alkorta
Założyciel

Post autor: alkorta »

Tak jest proponuję odwiedzenie strony Aquanet.TV tam znajdziesz ciekawe filmy odnośnie różnych biotopów, w tym tego którym jesteś zainteresowany.

http://www.aquanet.tv/" onclick="window.open(this.href);return false;
Na­tura dała nam dwo­je oczu, dwo­je uszu, ale tyl­ko je­den język po to, abyśmy więcej pat­rzy­li i słucha­li, niż mówili.

300 l
- Symphysodon Discus
- Corydoras Metae
- Corydoras Panda
- Ancistrus dolichopterus
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Re: Odp: [350l] Projekt ramirez

Post autor: Big daddy »

Moim zdaniem nie powinnes ograniczać się na początku stylem.
Iwaumi to odlam stylu wynalezionego przez Takashi Amano tzw Nature Aquarium. Iwagumi to typowo kamienna aranżacja w której konieczne jest trzymanie się pewnych zasad np ilość i rozmieszczenie kamieni, są jeszcze Ryuboku to raczej korzenna aranżacja choc stosowanie skal jest dizwolonei Mizube czyli styl "wolny", w którym elementy aranżacji "wychodzą" z akwadium. Nie zagłębiam się dalej w temat bo nie czuje się fachowcem w tej dziedzinie, ale napewno MarSz będzie miał tutaj sporo do powiedzenia. Ja jeśli byłbym na Twoim miejscu powiedziałbym ze to będzie akwarium towarzyskie, aranżując je wg koncepcji i z ozdobami jakie mnie się podobają czyli raczej Mizube. Oczywiście trzeba brać też pod uwagę potrzeby żyjących w akwarium rybek o co akurat w Twoim przypadku nie musimy się martwić.
Lub typowy biotop jak radzi Daiw, lecz odniosłem wrażenie że chcesz popróbować z raczej z roslinniakiem, do czego serdecznie zachęcam!

Wysłane z tapofonu za pomocą tapatalk 2
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

W takim razie wiem już, że Iwagumi odpada, nie będzie to też typowe biotopowe akwarium dla ramireza, bo będą tam też inne ryby i chciałbym mieć ładne rośliny oraz krystalicznie czystą wodę. Urządzę je więc na zasadach akwarium towarzyskiego z dużą ilością roślinności i korzeni (bardzo podobają mi się porośnięte mchem).
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Czyli jednak Ryuboku :grin:, takie jak Green Paradise, które dziś komentowales ;).
Korzenie + mech=MarSz:)

Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Dokładnie w takim stylu :)
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Trochę pomieszalem, ale już poprawiłem błąd;)

Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Teraz nie mam czasu więc tylko zabiorę głos, żeby sobie post zaznaczyć.

O. stylach napiszę trochę później, a może nawet warto osobny temat założyć.

Iwagumi jednak bym odrzucił ale nie dlatego, że nie pasuje do ramirez, tylko bardziej dlatego, że ramirezy nie pasują do iwagumi.

Towarzyskie sobie odpuść jeśli chcesz coś co będzie nieco bardziej wyrafinowaną ozdobą pokoju (a po innych zbiornikach wnoszę, że interesują cię bardziej aranżację nietuzinkowe i przyciągające oko).

Proponowałbym jakieś ciekawie zaplanowane NatureAquarium (skoro biotop niekoniecznie cię interesuje) i Dla tych ryb plus inne do u uzupełnienia nadawałby się jak najbardziej styl ryuboku niekoniecznie z ograniczeniem do samych korzeni (dopuszcza się kamienie).

Będzie większe wyzwanie, ale szkoda byłoby takie szkiełko na towarzyskie.
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

http://www.youtube.com/watch?v=Mwkw9oVRRWA" onclick="window.open(this.href);return false;

Szczena opada, nature aquarium jak najbardziej również wchodzi w grę jeżeli mogę tam trzymać pielęgniczki.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Sprostowanie, pisząc towarzyskie miałem na myśli nie typowo biotopowe akwarium a właśnie takie gdzie spotykają się różne gatunki ryb. Stereotyp jest taki że towarzyskie to gupiki, mieczyki,molinezje i wogole zupka rybna.
Mój błąd, a może i nie mój, tylko utrwalone stereotypy.
Nieważne, nature aqarium faktycznie brzmi lepiej i nie tyczy się tylko obsady ale i aranżacji(akwarium krajobrazowe)

Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Bartt85
Użytkownik

Przeglądając dzisiaj cały dzień wątki o akwariach naturalnych :D mogę sobie na to teraz pozwolić bo mam urlop :D Przypomniałem sobie o pewnym szkiełku, które wywarło na mnie kiedyś piorunujące wrażenie hagen fluval edge. Pomyślałem sobie, że w między czasie za nim postawie tą 350tkę zaopatrzę się w ten zbiornik i spróbuję swoich sił w mniejszej skali. Także wkrótce planuję zamówić akwarium o pojemności jak podaje producent 46 litrów. Według moich obliczeń wychodzi 50 litrów, ale to żadna różnica. Akwarium jest wyposażone w oświetlenie ledowe, filtr zewnętrzny, wszystko ładnie ukryte.

http://www.youtube.com/watch?v=DLqhJ1eu8F4" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
alantartak
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: alantartak »

bardzo fajny zbiornik choc dość drogi
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”