Zdecydowałem się na postawienie zbiornika dla pielęgniczek ramireza (głównie). Wstępnie zorientowałem się, że akwarium dla tych ryb to zbiornik roślinny "IWAGUMI" Ponieważ jestem kompletnie zielony jeżeli chodzi o akwaria roślinne postanowiłem rozpocząć ten wątek żeby zgromadzić jak najwięcej potrzebnych mi informacji przed rozpoczęciem prac nad akwarium. Prośba do wszystkich forumowiczów mających doświadczenie w tym temacie o cenne rady i pomysły

Akwarium które planuję zamówić to zbiornik Trofis colisa o wymiarach : 120x45x65 350l szyba 10mm. Oświetlenie, które jest w akwarium to 2x39w 85cm T5 i tu moje pierwsze pytanie, czy to nie jest za mało dla baniaka roślinnego ???? Zdjęcie zbiornika :

Kolejne pytanie dotyczy aranżacji Iwagumi - z tego co widziałem na filmikach są tam kamienie, czy mogę zastąpić je korzeniami ? Czym dokładnie różni się Iwagumi od innych zbiorników roślinnych ??? Czy muszę kierować się aranżacją Iwagumi ? Jeżeli nie to jakim biotopem się kierować.
Za nim zamówię zbiornik, chcę zgromadzić wszystkie potrzebne mi rzeczy takie jak :
- podłoże
- filtracja
- oświetlenie
- kamienie, korzenie
Tu też liczę na waszą pomoc , jakie podłoże ??
Roślinnością i dodatkową obsadą zajmiemy się na samym końcu.
Na tym etapie chcę zgromadzić jak najwięcej informacji i poznać funkcjonowanie akwarium roślinnego. Pomoże mi to uniknąć późniejszych problemów z gniciem roślin i glonami.
Dodam na marginesie, że temat będę prowadził tylko na tym forum.
Tak więc od czego zaczynamy Panie i Panowie ???

Pozdrawiam !