[18 L] Początki Kosiora

Moderatorzy: misiek1205, Graff, Opiekun_Forum

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Re: [18 L] Początki Kosiora

Post autor: bynio67 »

Kosior pisze: Liczę na rady na naszym nadchodzącym spotkaniu
Życzę Ci abyś jak najwięcej z tego spotkania wyniósł. Dowiemy się w piątek kto na to spotkanie przyjdzie. Bo może się tak zdarzyć że wymienione przeze mnie osoby głosowały za sobotą.
Marsz i Godween nie wiadomo czy będą. A Big Daddy, Kradek nie wiem w który dzień dysponują czasem. Przypomniałem sobie że Kodi miał kiedyś przeuroczą kostkę. To też Ci wiele podpowie. Jeżeli oczywiście ma czas na spotkanie w piątek.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Post autor: Big daddy »

Kosior pisze: Liczę na rady na naszym nadchodzącym spotkaniu ,ale no cóż, jestem mlody wiekiem jak i akwarystyką i myśle że zrozumiecie że przez jakiś czas nie bedzie to wyglądało tak jak Wy byście to zrobili. Ale w tak dobrze dobranym towarzystwie myślę że dam rade sie nauczyć lepiej planować i gospodarować moją kosteczke . A może w przyszlosci moje inne akwa ?
Błąd, nie ustawiaj się na przegranej pozycji, dłub sobie w akwarium tak żeby tobie się podobało i czytaj oglądaj i czytaj...
Te kostki w linku który Ci podesłałem to nie tak żebyś się napatrzył, może masz jakiś podobny korzeń, może kamień, może któryś aranż spodoba się tak że postanowisz go skopiować, cieszyć się piękną kosteczką i uczyć. I nie jest to nic złego, Godween także w swoim akwarium odwzorował jakąś mistrzowską aranżację(mam madzieję że czegoś nie pomieszałem ale tak misię wydaje), dla początkujących to dobra droga do nauki, dla mnie również.
Taka sobie 112 tka
Obrazek

Jesteśmy dziećmi dopóki boimy się nocy.
Stajemy się dorośli kiedy zaczynamy obawiać się dnia...

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Post autor: Kosior »

Teraz wstawie zdjęcie jak wygląda moje dno , tylko dołoże do tego korzeń który zajmie około połowę wysokości akwa , chciał bym upchać więcej ale niestety mało miejsca i nie mam pomysłów. Cztery krzaczki na kokosach christmass moss oblozone zeolitem na kokosie subwassertang i 2 gałęzaty . Żyją 2 helmety glonek i gubik , lecz nadal wyczekuję kreweci. Co wy na to ?

dodano 21 sty 2013, 19:53 :

Załączniki
krewety na nowo.jpg
krewety na nowo.jpg (81.27 KiB) Przejrzano 4746 razy
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Kosior, wstępnie Ci powiem, że jak nic się nie zmieni, to krewetki będziesz miał w czwartek.
Pytanie tylko, jak długo ten baniak tak na prawdę działa - pamiętaj moje wcześnie słowa o pośpiechu - lubi się mścić.

Ponadto widząc Twój zapał i chęci sam Ci coś jeszcze dodatkowo na zachętę. Może nic rewelacyjnego ale może Ci się przydać.
Na pw się umówimy.
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Okej , to fajnie, tak jak mówiłeś umówimy się przez pw, dziękuje .
Co do pytania ile działa zbiornik to w jakim sensie, przepraszam ale nie rozumiem : (
Obserwując macierzyńskie zachowanie się zwierząt, niejednokrotnie nie można oprzeć się wrażeniu, że jest ono znacznie mądrzejsze... niż ludzkie.
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Coodziło Marcinowi o cykl azotowy, kiedy zalałeś? szczepiłeś bakterie? Miałeś tam raka ale restart był całkowity woda również nowa?
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Wszystko postawiłem od nowa, od czyściutka, awkarium chodzi ponad 3 tygodnie ale wszystko co potrzebne w nim jest, Daro mi bardzo pomógł i doradził co mam robić od pierwszego dnia a rozpiske mam nadal " co, gdzie, ile, kiedy i poco ".
Awatar użytkownika
BzZzYkU
Wolontariusz Aqua Jura

Post autor: BzZzYkU »

Daro odnośnie strony chemicznej w akwarium to po prostu Zloty gość ;) pomógł mi między innymi wytepić glony ;)
Tanganika 160l:
-N.Brichardi
-J. Transcriptus
-exL. Multifasciatus
-exL. Ocellatus blue

Kamil-605269402
GG-12023545
Awatar użytkownika
Big daddy
Administrator

Jeśli ponad trzy tygodnie i z Darem na siedzeniu pilota, to już chuba jest OK ;)
Taka sobie 112 tka
Obrazek

507676023 Przemek
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Z samej rozmowy z Darem byłem juz zachwycony i wiedziałem że moje akwa trafiło w bardzo dobre ręce , myśle że jest w nim wszystko okej : )
Awatar użytkownika
egzepoznan
Użytkownik

Post autor: egzepoznan »

Ja bym tu dużo zmienił przed wszystkim podłoże na ciemne , nie doradzam aktywnego aczkolwiek tu by wystarczyło pół worka Aquasubstrate , do tego jeden fajny korzonek , jak będę mógł pokażę Wam fotki właśnie kostki ale to temat na targi więc dopiero jak się zaczną wsawię:d
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

podłoże przecież jest ciemne, moze na zdjęciu wyszło jakos inaczej, korzeń mam mangrowca ale zagraca mi akwa, wole mieć porządek i estetyke ale dziękuje za rady, podeślij fotki może poprostu źle Cie zrozumiałem
Awatar użytkownika
egzepoznan
Użytkownik

Post autor: egzepoznan »

Sorka Kosior nie zauważyłem ostatnich fotek :D

dodano 21 sty 2013, 21:56 :

ale po pierwsze bądźmy estetami ten biały żwirek wygląda tragicznie to nie grządki na działce czy w ogródku żeby je tak dekorować , jako fan zbrojników kategorycznie mówie nie w takim litrarzu , ja do kostki wpuściłem 4 małe ancistruski ( 1 cm ) bo mam glon na szybach więc czyszczą z krewetami , ale za miesiąc ich nie będzie , sorka za krytykę ale to z czystej dobroci bo takie kosteczki można fajnie zaaranżować bez nakładu dużych sił i super roślin :)
Awatar użytkownika
Kosior
Użytkownik

Okej , co do pierwszych fotek to sam przyznam że jak dziś na to patrze to aż mi żal że wrzuciłem te zdjęcia :roll: Hmm nie wiem czy ogródek na działce, nie chce aby moje awka było tylko czarne i zielone, mysle że krewetki nadadzą życia a wtedy efekt zroznicowania małych krzaczków mossa od substratu i innych mchów które planuje wstawić zadziała. Jak możesz sobie wyczytać planuje już korzeń. Nie uznaje tego jako krytyki, malo w tym siedze dopiero się ucze jak ladnie zagospodarować akwa więc uwazam to za radę. Możesz równierz przeczytać sobie moje wcześniejsze posty, pisze w nich co jeszcze będzie w kostce ponieważ po przeczytaniu twojego posta zauwazyłem ze zbytnio nie przyglądałeś się tematowi tylko pierwszej fotce ;)
Pozdrawiam

dodano 21 sty 2013, 22:13 :
Big daddy pisze:Kosior trochę inspiracjii:
http://www.youtube.com/watch?v=d4Lax2Cdf9Q
Dla mnie mistrzostwo, niektóre nawet dorównują Jurajskiej Kośi Kradka ;).
Hmm...pierwsze dwa akwa jak dla mnie to jak kałuże , za to piękne nr3 i nr 7, niestety ale tylko one mi się podobają. Reszta ma albo zbyt wielkie korzenie albo strasznie gęstą roślinność , ja planuję mieć dużo miejsca oraz ładnie udekorować akwa. Ale dziękuje za filmik , juz jeden pomysł więcej :D

dodano 21 sty 2013, 22:27 :
egzepoznan pisze:Sorka Kosior nie zauważyłem ostatnich fotek :D

dodano 21 sty 2013, 21:56 :

ale po pierwsze bądźmy estetami ten biały żwirek wygląda tragicznie to nie grządki na działce czy w ogródku żeby je tak dekorować , jako fan zbrojników kategorycznie mówie nie w takim litrarzu , ja do kostki wpuściłem 4 małe ancistruski ( 1 cm ) bo mam glon na szybach więc czyszczą z krewetami , ale za miesiąc ich nie będzie , sorka za krytykę ale to z czystej dobroci bo takie kosteczki można fajnie zaaranżować bez nakładu dużych sił i super roślin :)
A w sumie jeszcze jednego błędu się dopatrzyłem, to jest zeolit, nie żwirek ;) więc jest mi potrzebny w akwa a nie chciałem go rozzucać po czarnym substracie bo zepsuł by mi wygląd podłoża więc przy okazji wyodrebniłem nim mosy ; )
Awatar użytkownika
bynio67
Założyciel

Post autor: bynio67 »

egzepoznan pisze:Ja bym tu dużo zmienił przed wszystkim podłoże na ciemne
Fajnie że zauważyłeś że jest już ciemnie podłoże. Ja też kedyś czytając pobieżnie temat byłem bliski podobnej pomyłki. Od tamtej pory czytam juz wszystkie posty, albo, gdy nie mam czasu, a jestem sporo do tyłu. Dzownię do Biga i mi streszcza, abym nie ominął czegoś istotnego w temacie.
egzepoznan pisze:do tego jeden fajny korzonek
Był korzonek. Na wcześniejszej fotce go widać. I wyszczególniony w dokładnym opisie. Lepiej jest wrócić do niego, a może jest zbyt mały, i dać taki o jakim napisał Kosior?
egzepoznan pisze:biały żwirek wygląda tragicznie to nie grządki na działce czy w ogródku żeby je tak dekorować
Ten biały żwir to zeolit. Kosior mówi że jest potrzebny, ale ja z tego typu akwariami..."Miałem tyle wspólnego, co z samochodami drogimi czyli nic"...Więc wolałem milczeć, czy lepiej by było gdyby był zasypany?
egzepoznan pisze:jako fan zbrojników kategorycznie mówie nie w takim litrarzu
No to już moja wina...Kosior dostał go ode mnie, jak poukładał sobie te małe "klocuszki" w kosteczce, aby było na czym oko zawiesić...Natomiast jak testet to pływa gupik, którego dostałem od Reda z rzęsą wodna. Kosior mi już kilka dni temu mówił żebym go wyłowił...Obiecuję że zrobie to jutro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Galeria zbiorników słodkowodnych”