Filtr hamburski matowy - jedna z metod jego realizacji

Moderator: Opiekun_Forum

Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

Re: Filtr hamburski matowy - jedna z metod jego realizacji

Post autor: asia40 »

A jednak będzie hamburg :P
Zdecydowałam się NIE dzielić akwarium (w związku z tym, że od Marcina udało mi się kupić takie podzielone już na 3 części i ono będzie "robiło" za a"la hodowlane) bo faktycznie byłoby zbyt mało przestrzeni w poszczególnych kostkach.

Zbiornik ma wymiary 67x30x25h, ok.50L
Tym razem postanowiłam odświeżyć moją już mocno zmurszałą wiedzę matematyczną i sama zrobiłam stosowne obliczenia.
Mata będzie na bocznej ścianie 25x30 czyli 750cm2
Głowica 200L/h
Przy takich założeniach prędkość przepływu wyszła 4,44cm/min przy optymalnych 5-10 czyli bliziutko optymalnej.
Wprawdzie woda będzie przefiltrowana 4x/h zamiast optymalnych 1-2 ale wg wyczerpującego artykułu z http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=3899

Jako wartości optymalne (wytyczne) można wskazać:
• Pojemność Akwarium przefiltrowana 1 raz - 2 razy na godzinę
• Napływ wody na matę powinien wynosić 5 do 10 cm/min

Oczywiście niewielkie odchylenia od tych wartości nie będą niczym złym, ale warto je zachować w miarę możliwości.
Jeżeli nie jest możliwe zachowanie tych wartości optymalnych, to zaleca się raczej zwiększenie obiegu wody na godzinę kosztem zachowania optymalnej prędkości przepływu (który jest bardziej istotny).

Zastosowanie maty na tylnej ścianie nie wchodzi w rachubę bo wtedy prędkość przepływu wyszła ok 1,5cm/min a to już dużo poniżej optymalnych wartości.
Zwiększenie przepływu wiązało by się ze zwiększeniem mocy głowicy, a co za tym idzie zwiększyłaby się jeszcze ilość przefiltrowań na godzinę.
Mam nadzieję, że dobrze rozumuję :?
Pozdrawiam Joanna
W domu:
250L (skalary+neonki+rasbory)
60L (kiryski pstre + neonki)
40L (krewetki karłowate + kiryski pigmejki + Pinki)
20L (krewetki Red Cherry)
15L (Helenki)
W pracy:
120L ( brzanki purpurowe i mszyste, kiryski pstre, piskorki)
10L (krewetki karłowate + Pinki)
Awatar użytkownika
ruperto83
Użytkownik

Post autor: ruperto83 »

Witam. Pytanie.. filtr rozpoczął pracę? jak pierwsze wrażenia? może wrzucisz jakieś fotki
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Post autor: MarSz »

Jeśli pytasz Asi, to pozwolę sobie za nią odpowiedzieć - działa pod niedawna - chyba dobrze - możesz poszukać w galerii jej akwarium o nazwie Rivendel.

Jeśli pytasz mnie, to u mnie działa już w 10 zbiornikach z robalami, które nie wybaczają błędów jeśli chodzi o filtrację więc można powiedzieć, że się sprawdza.

Więcej możesz zobaczyć w galerii w wątku z moim regałem (niestety brak czasu nie pozwala mi na dodanie i opisanie wszystkiego na raz więc nie jest skończony ale systematycznie dodaję kolejne zbiorniki.

Edit: A przy okazji witam na forum. Zapraszam do działu powitań, gdzie będziesz mógł powiedzieć parę słów o sobie, oraz do galerii gdzie możesz zaprezentować swoje akwaria.
Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

ruperto83 pisze:Witam. Pytanie.. filtr rozpoczął pracę? jak pierwsze wrażenia? może wrzucisz jakieś fotki
No niestety nie obyło się bez problemów przy starcie, ale to nie wina filtra.
Więc tak:
Gąbka do hamburga miała być starannie wymoczona w "syfku" z filtra z dojrzałego zbiornika. Wydawało mi się,że to wystarczy.
To było zadanie dla męża. Okazało się, że zapomniał gąbkę wymoczyć i taką jałową założył.
A, że zakładanie gąbki do łatwych nie należy, wyjmować mu się już nie chciało więc ją tylko omazał z wierzchu tym syfkiem i do niczego się nie przyznał.
Paskudnik jeden :x .
Dzień 2
Atak pierwotniaków, woda biała jak mleko i tworzący się na powierzchni kożuch, fuj :?
Włożyłam do zbiornika mały, wewnętrzny filtr z deszczownią, który chodził z krewetkarium.
Dzień 3
Bez zmian
Dzień 4
Atak zielonych glonów jednokomórkowych. Dołożyłam drugi większy filtr wewnętrzny (600L/h) wypełniony watą perlonową
Dzień 5 i 6
Woda powoli się krystalizuje
Dzień 7
Parametry:
PH-7,8; KH-11; GH-15; NO3-40; NO2 >10(mam tylko paskowy JBL)
W zbiorniku nie ma jeszcze żadnych mieszkańców. Przy takich parametrach to nie wiem czy cokolwiek mogę włożyć.
Większy filtr z watą został usunięty.
Ale mały z deszczownią musi jeszcze chodzić, bo inaczej ruch tafli wody jest zbyt mały.
Próbowałam podłączyć napowietrzanie do hamburga, ale moja głowica 200L/h jest chyba zbyt słaba, bo żadne bąbelki nie lecą.
Tak w ogóle to zastanawiam, czy ta moja głowica nie jest jednak zbyt słaba :?:
Jej moc została dobrana wg wzorów i była najbardziej optymalna.
Obserwuję jednak, że woda z wylotu filtra porusza tafle wody tylko mniej więcej do połowy długości zbiornika
Pozdrawiam Joanna
W domu:
15L (Helenki)
W pracy:
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

A jaką masz rurkę venturiego? Bo ja u siebie na samoróbkach czasem miałem próblem by zaciągnęło powietrze jak wlot zwężki był na samym końcu wylotu.

A co do ruchu tafli to czysta fizyka (propagacja fali w ośrodku i wpływ odległości od źródła fali i jego mocy na amplitudę fali w funkcji tej odległości - a mówiąc po ludzku to im dalej od wylotu tym słabszy ruch tafli aż w końcu prawie niewidoczny co nie znaczy, że tam woda całkowicie stoi - większa głowica da większy ruch ale za to przy samym wylocie może być młyn).
Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

MarSz pisze:A jaką masz rurkę venturiego? Bo ja u siebie na samoróbkach czasem miałem próblem by zaciągnęło powietrze jak wlot zwężki był na samym końcu wylotu.
Faktycznie wlot zwężki był prawie na samym końcu wylotu.
Mąż przestawił go w przeciwną stronę ile się dało i wężyk pięknie zaciągnął powietrze.
Poleciały maciupcie bąbelki. Ale tylko przez chwilę :( .
Zmiana położenia końcówki wężyka(tzn czy koniec jest do góry, czy zwisa w dół) też nic nie dała.
Pojawia się w nim woda i tyle. Chyba trzeba będzie zakupić malutki brzęczyk.
Pozdrawiam Joanna
W domu:
15L (Helenki)
W pracy:
Awatar użytkownika
ruperto83
Użytkownik

a gdyby spróbować odrobinę przerobić filtr? znaczy założyć deszczownicę.. jak szukałem informacji na temat hamburga to natknąłem się na parę zdjęć z taką realizacją wylotu. Wtedy kożuch bakteryjny oraz kwestie napowietrzenia masz z głowy:)
Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

Masz na myśli założenie deszczowni na wylot :?:
Jeśli możesz wrzuć zdjęcia o których piszesz.
Pozdrawiam Joanna
W domu:
15L (Helenki)
W pracy:
Awatar użytkownika
ruperto83
Użytkownik

Awatar użytkownika
ajron24
Użytkownik

Post autor: ajron24 »

Asia będą dobre, tylko ja nie jestem za tego typu filtrami "hamburski"
Awatar użytkownika
asia40
Użytkownik

A dlaczego?
Masz jakieś osobiste , negatywne doświadczenia.
Pozdrawiam Joanna
W domu:
15L (Helenki)
W pracy:
Awatar użytkownika
ajron24
Użytkownik

Post autor: ajron24 »

Nie praktykowałem tego sposobu filtracji, ale wydaje mi się, że na dnie będzie szlam się zbierał, musi być naprawdę wydajna pompa. W sumie odmulaczem można wspomóc.
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

ajron24 pisze:Nie praktykowałem tego sposobu filtracji, ale wydaje mi się, że na dnie będzie szlam się zbierał, musi być naprawdę wydajna pompa. W sumie odmulaczem można wspomóc.
Kolego, to jest jak ze wszystkim - jak dobrze zrobione i zastosowane zgodnie ze swoim przeznaczeniem i tam gdzie być powinno to nie ma co nie działać.

Mam hamburgi w 10 zbiornikach i nie wiem co to odmulacz (a tym bardziej skrobak lub czyścik).

Wystarczy wiedzieć, ze hamburg to filtr biologiczno - mechaniczny z bardzo dużym jednak naciskiem na biologa (mechaniczny tylko przy okazji).
To powinno wystarczyć by wiedzieć gdzie iw jakich sytuacjach można go zastosować a gdzie sam nie da rady więc lepiej użyć czegoś innego (do palet lub oscarów bym raczej nie zastosował jako jedyną filtrację).

Jak pewnie pamiętasz dawniej były głównie filtry gąbkowe napędzane brzęczykami i na pewno nie był to bardzo silny przepływ. Zresztą teraz te filtry przeżywają drugą młodość i zyskują na popularności.
Hamburg to rozbudowana wersja gąbkowego z dużo większą powierzchnią filtracyjna. Dobrze zrobiony i uruchomiony startujesz i zapominasz o nim.
Awatar użytkownika
adamon
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: adamon »

MarSz mam do Ciebie pytanie:
Co myślisz o zastosowaniu takiego filtra jako pierwsza przegroda w sumpie ?

Myślę wystartować z projektem sump do 450l
Sump będzie miał 160l choć zalany będzie tylko do 1/2 lub 3/4 swojej wysokości, reszta to będzie zapas w razie braku prądu :)
Chciałem zastosować 4 komory pierwsza większa gdzie właśnie był by ten filtr hamburski i zatrzymywał by wszystkie większe nieczystości, i tylko tą komorę będę czyścił i z niej będę zbierał najgrubszy osad :)
następne dwie komory to będzie keramzyt lub ceramika coś dla bakterii i ostatnia to by była wata dla wyklarowania wody :)
Co Ty o tym myślisz?
Awatar użytkownika
MarSz
Użytkownik

Adam - nie powiem Ci na 100% czegoś takiego nie sprawdzałem ale na mój prosty rozum to będzie po prostu prefiltr w sumpie a nie hamburg bo wydaje mi się, że to pojęcie dotyczy właśnie maty w akwarium (ewentualnie opcja narożna albo mobilna).
Jakby nie patrzeć, gąbka na początku powinna się bardzo dobrze sprawdzić przed kolejnymi wkładami biologicznymi, nie wiem tylko czy nie będziesz musiał jej płukać od czasu do czasu czyli jak każdy prefiltr.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Filtracja”