Zdecydowałam się NIE dzielić akwarium (w związku z tym, że od Marcina udało mi się kupić takie podzielone już na 3 części i ono będzie "robiło" za a"la hodowlane) bo faktycznie byłoby zbyt mało przestrzeni w poszczególnych kostkach.
Zbiornik ma wymiary 67x30x25h, ok.50L
Tym razem postanowiłam odświeżyć moją już mocno zmurszałą wiedzę matematyczną i sama zrobiłam stosowne obliczenia.
Mata będzie na bocznej ścianie 25x30 czyli 750cm2
Głowica 200L/h
Przy takich założeniach prędkość przepływu wyszła 4,44cm/min przy optymalnych 5-10 czyli bliziutko optymalnej.
Wprawdzie woda będzie przefiltrowana 4x/h zamiast optymalnych 1-2 ale wg wyczerpującego artykułu z http://www.bojownik.pl/index.php?showtopic=3899
Jako wartości optymalne (wytyczne) można wskazać:
• Pojemność Akwarium przefiltrowana 1 raz - 2 razy na godzinę
• Napływ wody na matę powinien wynosić 5 do 10 cm/min
Oczywiście niewielkie odchylenia od tych wartości nie będą niczym złym, ale warto je zachować w miarę możliwości.
Jeżeli nie jest możliwe zachowanie tych wartości optymalnych, to zaleca się raczej zwiększenie obiegu wody na godzinę kosztem zachowania optymalnej prędkości przepływu (który jest bardziej istotny).
Zastosowanie maty na tylnej ścianie nie wchodzi w rachubę bo wtedy prędkość przepływu wyszła ok 1,5cm/min a to już dużo poniżej optymalnych wartości.
Zwiększenie przepływu wiązało by się ze zwiększeniem mocy głowicy, a co za tym idzie zwiększyłaby się jeszcze ilość przefiltrowań na godzinę.
Mam nadzieję, że dobrze rozumuję